Kan je verlofdagen meenemen naar nieuwe werkgever?

Kan je verlofdagen meenemen naar nieuwe werkgever?

“Ik verander van werkgever, kan ik mijn vakantiedagen gewoon meenemen?” Gaat een bediende uit dienst, dan moet je de afrekening maken van het vakantiegeld en een vakantieattest meegeven. Bij de nieuwe werkgever kan je ex-werknemer dus gerust vakantie nemen, maar de centen heeft hij of zij van jou al ontvangen.

Hoe vakantiegeld uit dienst berekenen?

Een medewerker die je ontslaat of die zelf opstapt, heeft recht op vertrekvakantiegeld ten bedrage van 15,34 % van het verdiende brutoloon: 7,67 % enkel vertrekvakantiegeld plus 7,67 % dubbel vertrekvakantiegeld. Omdat het enkel vertrekvakantiegeld wordt beschouwd als loon, betaal je er socialezekerheidsbijdragen op.

Hoe wordt vakantiegeld berekend bij nieuwe werkgever?

De nieuwe werkgever berekent een vakantiegeld alsof de bediende gedurende het ganse vakantiedienstjaar bij hem zou gewerkt hebben en mag het vertrekvakantiegeld verrekenen met het berekend bedrag (de aftrek mag nooit groter zijn dan het bedrag aan vakantiegeld voor de verlofdagen die de bediende opneemt).

Hoeveel vrije dagen mag je meenemen naar het volgende jaar?

Wettelijke vakantiedagen beperkt houdbaar Een werknemer mag deze 20 vakantiedagen niet onbeperkt opsparen. De wettelijke vakantiedagen zijn het jaar erop nog 6 maanden op te nemen. De opgebouwde vakantie dagen in 2020 moeten dus voor 1 juli 2021 opgenomen worden. Daarna komen ze te vervallen.

Hoeveel vakantiedagen zijn verplicht?

Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.

Waar kan ik mijn vakantiegeld zien?

In de onlinedienst Mijn vakantieregeling zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik als arbeider?

Vakantiegeld: 92% van je maandloon Jaarlijks krijg je als bediende bovenop je salaris een extraatje: je dubbel vakantiegeld. In theorie krijg je dat net voor de periode van je ‘hoofdvakantie’. Dit dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je maandloon.

Wat is regularisatie loon?

De regularisatie gebeurt door van de som van het maandloon en het dubbel vakantiegeld dat de werkgever aan de werknemer betaalt, het bedrag aan vertrekvakantiegeld dat de werknemer reeds ontvangen heeft, af te trekken. Het is immers niet de bedoeling van een regularisatie dat de werkgever er winst op maakt.

Je bent helemaal niet verplicht de dagen wettelijke vakantie die je hebt nog snel-snel op te nemen bij de werkgever die je ontsloeg. Je kan dat ook nog doen bij je nieuwe werkgever. Op het moment dat je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je je vakantiegeld bij uitdiensttreding dadelijk betalen.

Heb ik recht op extra verlof?

Elke arbeider van 60 jaar of meer met minimum 10 jaar anciënniteit en waarvan de arbeidsovereenkomst niet is opgezegd, heeft jaarlijks recht op 5 eindeloopbaandagen. Andere sectoren kennen dan weer extra vakantiedagen toe op basis van de anciënniteit in het bedrijf of de sector.

Welke verlofdagen zijn betaald?

Voor elke feestdag of vervangingsdag van een feestdag die samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag en inhaalrustdag voor een gepresteerde feestdag, heeft de werknemer recht op loon.

Wat met vakantiegeld bij veranderen werkgever?

Wanneer je de onderneming verlaat om elders te gaan werken of omdat je ontslagen werd, ontvang je vertrekvakantiegeld of ‘saldo vakantiegeld’. Verder moet je vorige werkgever meteen ook het enkel én het dubbel vakantiegeld uitbetalen voor de vakantierechten die je al hebt opgebouwd voor het volgende jaar.

Waarom Vakantieattest?

Wanneer een bediende stopt met werken bij de huidige werkgever, dan is die werkgever verplicht om een afrekening van het vakantiegeld te maken. De resultaten van deze afrekening moeten vermeld worden op een vakantieattest. De werkgever moet dit afgeven aan de bediende.

Is adv wettelijk verlof?

ADV staat voor arbeidsduurverkorting. In tegenstelling tot vakantiedagen is het recht op ADV dagen of ATV dagen wettelijk niet vastgelegd. Afspraken over deze dagen vind je in je cao of bedrijfsregeling. Zo kan er in de cao staan dat je de uren vrij mag opnemen.

Hoe extra verlof krijgen?

Extralegale vakantiedagen: een werkgever kan beslissen zijn personeel bovenop het wettelijke verlof bijkomende vakantiedagen te gunnen. Vaak worden ze verleend op niet-officiële feestdagen, maar het kan ook een gunst betreffen, al dan niet verkregen na onderhandeling.

Wie betaald wettelijke vakantiedagen?

De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of een vakantiekas betaalt het vakantiegeld van de arbeiders. Dit gebeurt meestal op het ogenblik dat ze hun langste vakantieperiode nemen, maar niet vroeger dan begin mei.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven