Kan kind achternaam moeder krijgen?

Kan kind achternaam moeder krijgen?

Getrouwde of geregistreerde ouders Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als je wil dat jullie kindje tóch de achternaam van de moeder krijgt, moet je dit aangeven bij de burgerlijke stand. Dit kan zowel voor als tijdens de geboorte aangifte.

Wie bepaalt de naam van een kind?

Elk kind heeft recht op een voornaam. Als de ouders geen keuze maken voor een voornaam, dan kiest de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats waar het kind is geboren, een voornaam. Ouders die gehuwd zijn kunnen kiezen of zij hun kinderen de achternaam van de vader of de moeder willen geven.

Kan een kind de achternaam van beide ouders krijgen?

Het is niet verplicht om te kiezen voor een dubbele achternaam. Als de ouders geen keuze maken en er is sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan krijgt hun kind automatisch de achternaam van de vader of de achternaam van de duomoeder (de vrouwelijke partner van de moeder uit wie het kind geboren is).

Kun je je kind een andere achternaam geven?

U kunt de achternaam van uw kind soms veranderen. U kunt uw kind uw eigen achternaam geven of die van de andere ouder. Soms kunt u uw kind ook de achternaam geven van uw nieuwe partner of een pleegouder.

Welke achternaam krijgt kind bij geboorte?

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de duomoeder krijgt? Dan moet u dat samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Welke achternaam krijgt een geadopteerd kind?

Adopteert u een kind in Nederland, dan kunt u kiezen voor de achternaam van een van u beiden. Voorwaarde is wel dat het uw eerste kind is. Is dat niet het geval, dan krijgt het kind dezelfde naam als uw andere kinderen. Het verzoek voor een naamkeuze doet u tegelijk met het verzoekschrift tot adoptie.

Welke naam mag je je kind niet geven?

Verboden in Nederland

  • Dienaar van God.
  • Tsjakkalotte (inderdaad, zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen)
  • Frans Rolls Royce (ook uit de koker van Emile)
  • TomTom (later alsnog geaccepteerd)
  • F (ook deze bijzondere naam is inmiddels geaccepteerd)
  • Miracle of Love.
  • Maastricht.
  • Urine.

Hoe komt een kind aan zijn voornaam?

De voornaam (of voornamen) krijgt men bij geboorte. Ze worden normaliter gekozen door de ouders van de geborene. Een voornaam die ongepast is wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand geweigerd: een kind ‘Barbecue’ noemen mag dus niet, net als een kind ‘Prajakdadfkjadflkadsfkaldjsfasdflkjadsl’ noemen.

Waarom krijgt een kind de naam van de vader?

Dat de achternaam van de vader aan een kind gegeven wordt is eigenlijk al een heel erg oud gebruik. Vroeger (en misschien vandaag de dag ook nog wel) werd de man gezien als de dominante persoon binnen een gezin. De man was vaak de kostwinner en na het huwelijk was de vrouw toch een beetje het bezit van de man.

Hoeveel achternamen mag een kind hebben?

Statement. Een opmerkelijke keuze, want officieel mogen ouders hun kind in Nederland maar één achternaam geven. Zij moeten kiezen tussen de naam van de vader of die van de moeder.

Welke familienaam krijgt een kind?

Bij afwezigheid van keuze draagt het kind automatisch de naam van de vader of de meemoeder. Bij onenigheid krijgt het kind de naam van de vader of meemoeder én de naam van de moeder in alfabetische volgorde. De naamsoverdracht wordt vastgelegd in de gemeente waar het kind geboren is.

Welke achternaam Bij geregistreerd partnerschap?

U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.

De dubbele geslachtsnaam kan uit maximaal twee namen bestaan en zal geschreven worden zonder koppelteken, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

De man was vaak de kostwinner en na het huwelijk was de vrouw toch een beetje het bezit van de man. (vandaar ook dat de vrouw ook vaak een andere achternaam krijgt na haar huwelijk. ) De kinderen die daarna kwamen kregen dan vaak ook de achternaam van de vader.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven