Inhoudsopgave
Kan werkgever ouderschapsverlof intrekken?
Onderbreking of stopzetting ouderschapsverlof aanvragen bij werkgever. U vraagt uw werkgever schriftelijk om uw ouderschapsverlof te onderbreken of stop te zetten. Uw werkgever moet binnen 4 weken op uw verzoek reageren. Dan mag uw werkgever uw verzoek om het ouderschapsverlof te stoppen of te onderbreken niet weigeren …
Hoe lang van te voren moet je ouderschapsverlof aanvragen?
U vraagt ouderschapsverlof ten minste 2 maanden van tevoren schriftelijk aan bij uw werkgever. Uw werkgever mag uw verzoek niet weigeren.
Hoeveel krijg ik voor mijn ouderschapsverlof?
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Het bedrag is vergelijkbaar met wat iemand ontvangt die tijdskrediet opneemt.
Kan de werkgever ouderschapsverlof weigeren?
Ouderschapsverlof als recht Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor gegronde redenen kan geven. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.
Hoe vaak kan je ouderschapsverlof aanvragen?
Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal werkuren per week. Een werknemer die 36 uur per week werkt, heeft dus recht op 26 x 36 = 936 uur verlof. Je werknemers mogen in principe zelf bepalen hoe zij dit verlof willen opnemen. Een verdeling van 50 procent verlof en 50 procent werken is gebruikelijk.
Waarom is ouderschapsverlof onbetaald?
Ouderschapsverlof is in principe onbetaald. Je hoeft je werknemers tijdens hun verlof alleen te betalen voor de uren die ze werken. Een uitzondering kan zijn dat de eventuele verplichte cao voor jouw bedrijf mogelijk andere afspraken bevat over het salaris tijdens ouderschapsverlof.
Wanneer Kunt u ouderschapsverlof opnemen?
Sinds 1 juni 2019 zijn de mogelijkheden om ouderschapsverlof te nemen, uitgebreid. Als u voltijds werkt, kunt u nu ook 1/10 ouderschapsverlof opnemen. Daardoor kunt u uw prestaties verminderen met één dag om de twee weken of met een halve dag per week. U hebt daarvoor wel het akkoord van de werkgever nodig.
Wat is het recht op ouderschapsverlof?
Het recht op ouderschapsverlof is vastgelegd in de Wet arbeid en zorg. De regeling geldt voor zowel mannen als vrouwen. Zij kunnen ouderschapsverlof opnemen totdat hun kind 8 jaar wordt. Dat kan een eigen kind zijn, maar ook een adoptiekind, pleegkind of stiefkind.
Wanneer mag uw werkgever het ouderschapsverlof weigeren?
Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor gegronde redenen kan geven. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.