Kan werkgever verplichten eigen telefoon te gebruiken?
Je kan je werknemers niet zomaar verplichten om een applicatie te installeren op hun privételefoon. De werkgever is verplicht om bijvoorbeeld te zorgen voor een werktelefoon wanneer de werknemer geen applicatie wil installeren. Een alternatief voor de applicatie is een hardware token.
Kan een werkgever telefoon verbieden?
Het verbieden van de smartphone is niet concreet in de wet geregeld. De wet geeft de werkgever wel een ‘instructiebevoegdheid’. Dit houdt in dat hij bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd en met welke gereedschappen en middelen en dus ook met welke middelen niet.
Kan werkgever meekijken op telefoon?
Ook op het werk bestaat privacy. Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon.
Waarom telefoon van de zaak?
Een telefoon van de zaak is voor veel werknemers een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Je kunt een smartphone bijvoorbeeld inzetten om je huidige werknemers aan je te binden. Ook kun je hem gebruiken als incentive, omdat je met dit soort extraatjes sollicitanten over de streep kunt trekken.
Wat mag een werkgever controleren?
Uw werkgever mag u controleren zonder dat u dat weet. Dit mag alleen als uw werkgever denkt dat u iets doet wat niet mag. Uw werkgever mag u bijvoorbeeld controleren als hij u verdenkt van diefstal.
Kan werkgever meekijken op WhatsApp?
Het spreekt voor zich dat de werkgever jouw privételefoon niet mag doorspitten. Ten aanzien van de zakelijke telefoon geldt daarentegen dat de werkgever de WhatsApp-berichten mag monitoren en controleren, mits hij dit van tevoren heeft aangekondigd en daartoe een legitieme reden heeft.
Kan werkgever meelezen WhatsApp?
Een recht op privacy dus. Dit recht op privacy geldt volgens het Europese Hof voor de rechten van de mens ook op de werkvloer. Wat inhoudt dat de werkgever de privacy van de werknemer moet beschermen en hierop niet zomaar inbreuk mag maken door Whatsapp berichten van werknemers te lezen.