Inhoudsopgave
Kun je diabetes krijgen van stress?
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Hoe ontstaat een te hoge bloedsuiker?
Als je lijdt aan diabetes, dan maakt je lichaam onvoldoende insuline aan of is het minder gevoelig voor insuline. Hierbij reageren de cellen in je lichaam onvoldoende op de aanwezige insuline. De cellen nemen suiker niet goed meer op. Daardoor stijgt het suikergehalte in je bloed.
Welk hormoon zorgt onder de invloed van stress voor het produceren van glucose?
Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose (energie) worden gemaakt.
Welk hormoon laat de bloedsuikerspiegel stijgen?
De belangrijkste daarvan is glucagon, dat gemaakt wordt in de alfacellen van de eilandjes van Langerhans. De effecten van glucagon zijn tegengesteld aan die van insuline. Zo doet glucagon de glucose stijgen.
Wat kan allemaal de glucosewaarden beïnvloeden?
Er zijn verschillende (andere) factoren die je bloedsuikerspiegel doen verhogen. Je lichaam haalt bloedsuiker voornamelijk uit eten. Het zijn de koolhydraten die je eet, zoals in aardappelen, suiker en brood, die als glucose in je bloed komen.
Heeft stress invloed op bloedwaarden?
Langdurige verhoogde cortisolwaarden duiden op chronische stress. Chronische stress vormt een belangrijk risico voor uw gezondheid. De Bonusan Bloedwaardencheck Stressindicatie geeft u meer informatie over het cortisolgehalte in uw bloed. Daarnaast meet deze check ook het gehalte van de stressindicator alfa-amylase.
Wat doet cortisol bij stress?
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.