Inhoudsopgave
Kun je donorregistratie wijzigen?
U kunt uw keuze altijd veranderen. Dit kan op deze website of door een nieuw donorformulier in te vullen. Bent u ouder dan 18 jaar? Dan is het niet mogelijk om de keuze te verwijderen.
Hoe sta ik geregistreerd als donor?
Bestaande registratie controleren Dan kunt u inloggen op de website van het Donorregister. Dat kan met uw DigiD. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u ook een papieren formulier donorformulier ophalen in de gemeente waar u woont.
Hoe kun je zien of je donor bent?
Als uw familie of naaste na uw overlijden niet weet of u orgaandonor bent, kunnen zij contact opnemen met uw arts. De arts kan dan het Donorregister raadplegen.
Wat moet je doen als je geen donor wilt zijn?
Wat gebeurt er als ik mijn keuze niet invul? Als u niet kiest, dan komt er in het register bij uw naam te staan: ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dit betekent dat uw organen en weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit bij uw overlijden met uw familie.
Hoe afmelden Donorregister?
Bel 0900 821 21 66 of stuur een e-mail.
Waar kan ik me afmelden voor donor?
Op de website van het Donorregister kunt u met uw DigiD online uw keuze invullen. U kunt ook telefonisch een formulier aanvragen via 0900-821 21 66. Orgaandonor worden is een belangrijke beslissing.
Hoe is donorregistratie in Nederland geregeld?
In het Donorregister vult u uw keuze in over donatie van uw organen en weefsels na uw overlijden. Het invullen van uw keuze kan online of per post. Het is belangrijk dat u kiest. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven is in een Nederlandse gemeente staat in het Donorregister.
Hoe is de orgaandonatie in Nederland wettelijk geregeld?
Iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven is in een Nederlandse gemeente staat in het Donorregister. In het Donorregister staat de keuze voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden. Dat is in de wet Actieve Donor Registratie (ADR) geregeld.
Kan ik donor zijn?
Iedereen kan donor worden: oude mensen, jonge mensen, gezonde mensen en ook zieke mensen. Pas als je overleden bent, bepaalt een dokter of je organen en/of weefsel geschikt zijn om te transplanteren. Dat hangt af van de plaats waar je overlijdt. Ook is het belangrijk waardoor en hoe je overleden bent.
Wat is het Donorregister?
alle gemeenten als u een paspoort, ID-kaart of reisdocument aanvraagt: u krijgt vanaf de zomer 2021 dan ook een donorformulier mee om uw registratie desgewenst te veranderen; iedereen die sinds 3 jaar in Nederland woont, ongeacht nationaliteit: zij ontvangen een donorformulier op naam.
Heb je recht op organen als je geen donor bent?
“Maar na mijn dood wordt er niet meer aan mijn lichaam geknutseld.” Hij vindt dat hij zelf wel recht heeft op een orgaan. “Je kunt iemand niet verbieden om geen donororgaan te mogen ontvangen als diegene zelf géén organen ter beschikking stelt na zijn dood.