Inhoudsopgave
Kun je doodgaan aan taaislijmziekte?
Cystic fibrosis staat bekend als de meest voorkomende erfelijke ziekte die niet te genezen is en vroegtijdig overlijden tot gevolg heeft. In Nederland lijden zo’n 1.500 mensen aan cystic fibrosis en elke week komt er een nieuwe baby met CF ter wereld.
Wat zijn de gevolgen van Cystic Fibrosis?
Over CF
- Extra zout zweet.
- IJzertekort.
- Langdurig hoesten en slijm opgeven.
- Leverproblemen.
- Luchtweginfecties.
- Minder sterke botten.
- Moeite met ademhalen.
- Moeizame voedselvertering.
Kun je oud worden met taaislijmziekte?
Hoe oud kun je worden met deze aandoening? CF is een slopende ziekte, omdat de klachten steeds ernstiger worden naarmate je ouder wordt. Als je geboren wordt met taaislijmziekte wordt je gemiddeld niet ouder dan 40 jaar. De levensverwachting is de laatste decennia flink toegenomen.
Kun je Cystic Fibrosis op latere leeftijd krijgen?
Bij mensen die op latere leeftijd de diagnose CF krijgen, is het ziekteverloop meestal relatief mild en de levensverwachting goed. Patiënten met een late diagnose hebben meestal mildere erfelijke eigenschappen (mutaties) dan mensen met de ‘klassieke’ vorm van CF.
Hoe weet je of je taaislijmziekte hebt?
Het meest gebruikte onderzoek om taaislijmziekte te diagnosticeren is de zweettest. Door het gehalte aan zout in je zweet te bepalen kan cystic fibrosis worden ontdekt. In het geval van cystic fibrosis is het zoutgehalte in het zweet van kinderen namelijk vele malen hoger dan normaal.
Is taaislijmziekte besmettelijk?
Omdat CF-patiënten veel hoesten, denken sommige mensen dat CF besmettelijk is. Dat is niet zo. Je ouders of vriendjes kunnen geen CF krijgen van jouw hoesten of bijvoorbeeld van het aanraken van je bloed. CF-patiënten kunnen elkaar wel ziek maken.
Wat zijn de oorzaken van taaislijmziekte?
De oorzaak van CF is bekend. Een kind dat van beide ouders het afwijkende gen erft, maakt een bepaald eiwit niet aan. Dat eiwit is nodig voor het transport van chloor en water door slijmvliescellen van organen zoals longen, alvleesklier, lever en darmen.
Is taaislijmziekte een chronische ziekte?
Taaislijmziekte is een chronische aangeboren ziekte die ook wel cystic fibrosis (CF) wordt genoemd. Taaislijmziekte ontstaat in klieren op verschillende plekken in je lichaam die slijm aanmaken. Zo worden stof en bacteriën die je inademt afgevoerd uit de luchtwegen met behulp van slijm.
Heb ik mucoviscidose?
Symptomen en oorzaak De meest voorkomende kenmerken van mucoviscidose: Aanslepende luchtwegproblemen (longontstekingen etc) Gewichtsverlies ondanks goede eetlust. Afwijkende ontlasting: vaak en overvloedig, soms met zichtbare vetdruppels.
Hoe kan je taaislijmziekte krijgen?
Cystic fibrosis krijg je niet zomaar. De oorzaak is een kapot gen en is erfelijk bepaald. Sommige mensen zijn drager van het kapotte gen dat cystic fibrosis veroorzaakt. Die mensen hoeven niet per se zelf ziek te zijn en vaak weten zij zelf niet eens dat ze het gen bij zich dragen.
Waarom mogen CF patiënten niet bij elkaar?
CF-patiënten kunnen elkaar wel ziek maken. Ze kunnen elkaar besmetten met een bacterie die luchtweginfecties veroorzaakt. Daarom kunnen mensen met CF beter niet met elkaar afspreken. Helemaal niet leuk, want het is soms best fijn om even te praten met een ander kind dat CF heeft.
Hoe krijg je cystic fibrosis?
Cystic fibrosis krijg je niet zomaar. De oorzaak is een kapot gen en is erfelijk bepaald. Sommige mensen zijn drager van het kapotte gen dat cystic fibrosis veroorzaakt.