Kun je een bestemmingsplan zomaar wijzigen?

Kun je een bestemmingsplan zomaar wijzigen?

De gemeente kan een bestemmingsplan herzien. Bijvoorbeeld als het beleid verandert. Als de gemeente dat doet, kan dat ineens botsen met uw plannen om te bouwen of verbouwen. U kunt eerst aan de gemeente vragen of u mag afwijken van het bestemmingsplan.

Hoe een RUP wijzigen?

Door een gemotiveerd schrijven aan het College van Burgemeester en Schepen van je gemeente kan de vraag gesteld worden of deze zich wil engageren om het geldende BPA of RUP waarin jouw perceel gelegen is te herzien of op te heffen.

Hoe gewestplan wijzigen?

Wenst u de oude gewestplannen te raadplegen, dan kan dat op de website van GeoPunt (aan de linkerkant van het scherm ‘gewestplan’ kiezen). Daarnaast kan u ook het ‘geoportaal ruimtelijke plannen en verordeningen raadplegen’ gebruiken, waar de samenhang met andere ruimtelijke verordenende plannen getoond wordt.

Wat zijn stedenbouwkundige voorschriften?

Stedenbouwkundige verordeningen zijn voorschriften die gelden op het hele grondgebied van de overheid die de verordening afvaardigt (het gewest, een provincie of een gemeente). Voor provinciale of gemeentelijke verordeningen neemt u contact op met de bevoegde stedenbouwkundige dienst van uw gemeente of provincie.

Hoe kan een bestemmingsplan gewijzigd worden?

Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro.

Hoe lang duurt het wijzigen van een bestemmingsplan?

Bestemmingsplanprocedure. De procedure voor het bestemmingsplan wordt op basis van het Besluit ruimtelijke ordening, de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Awb doorlopen. De doorlooptijd, zonder voortraject, is op basis van de wettelijke termijnen 26 tot 31 weken.

Kan een RUP aangepast worden?

(sommige) gemeentelijke RUP’s te wijzigen Door dergelijke voorschriften op te heffen of aan te passen worden vormen van ruimtelijke rendementsverhoging bevorderd: intensivering van het ruimtegebruik, verweving van verschillende functies, het hergebruik van constructies en het tijdelijk toelaten van ruimtegebruik.

Hoelang is een RUP geldig?

Beide overheden beschikken over 30 dagen om het RUP al dan niet te schorsen. Als het definitief vaststellingsbesluit niet tijdig is geschorst, wordt dit besluit binnen zestig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Hoe kun je een bestemmingsplan wijzigen?

Waar kan ik stedenbouwkundige voorschriften?

In de geoloketten gewestplan, ruimtelijke uitvoeringsplannen en algemene en bijzondere plannen van aanleg kan u informatie terugvinden omtrent bestemmingen en voorschriften die in het kader van ruimtelijke ordening voor een bepaald gebied of perceel van toepassing zijn.

Wat staat er in stedenbouwkundige inlichtingen?

Bij de verkoop van een woning moet u stedenbouwkundige informatie ter beschikking stellen aan de koper. Dat is informatie over vergunningen, eventuele bouwovertredingen, voorkooprecht van andere partijen en verkavelingsvoorschriften.

Wie gaat er over bestemmingsplan?

Gemeenten zijn verplicht voor hun gehele grondgebied te beschikken over actuele bestemmingsplannen. De verplichting om iedere 10 jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen geldt niet als: het bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar is via Ruimtelijke plannen.

Hoe wijzigen bestemmingsplan?

Hoe lang duurt het om een bestemmingsplan te wijzigen?

Kan ik een bestemmingsplan aanvechten?

Een bestemmingsplan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. Bent u het niet eens met een bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wie kan bezwaar maken tegen bestemmingsplan?

Als de gemeenteraad het bestemmingsplan eenmaal heeft vastgesteld is de mogelijkheid tot overleg met de gemeente over de inhoud van het bestemmingsplan geëindigd. Als je het niet eens bent met het besluit van de gemeenteraad, kun je beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe pas je een bestemmingsplan aan?

Bekijk het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeente of via Ruimtelijkeplannen.nl. Geef uw mening over het plan (zienswijze). Doe dit binnen 6 weken nadat het is bekendgemaakt. De gemeente stelt daarna het bestemmingsplan vast.

Hoe lang duurt principeverzoek?

U krijgt direct na het indienen van uw verzoek een ontvangstbevestiging toegestuurd per mail. Het behandelen van een principe-verzoek kan maximaal 8 weken duren, dit hangt af van het soort plan.

Welke bestuursorganen zijn betrokken bij de voorbereiding en vaststelling van een bestemmingsplan?

Het college van burgemeester en wethouders bereidt het bestemmingsplan voor. De basis hiervoor ligt in artikel 160, lid 1, onder b, Gemeentewet. Zie in het verlengde hiervan artikel 1.2.1 Besluit ruimtelijke ordening. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast.

Wie mag zienswijze indienen bestemmingsplan?

De zienswijze dient gericht te zijn aan degene die het besluit heeft genomen, bijvoorbeeld het college van burgermeester en wethouders of de gemeenteraad. Als iemand anders een zienswijze voor u indient, dan dient u een door u ondertekende schriftelijke machtiging meesturen.

Hoe wordt bouwvlak bepaald?

Ieder bouwplan wordt door de gemeente getoetst op het bestemmingsplan. Dit loopt vooruit op een nieuw bestemmingsplan. Op een perceel mag uitsluitend gebouwd worden als op de verbeelding/plankaart een bouwblok (of bouwvlak) is aangegeven.

Is een bestemmingsplan een besluit?

Een besluit is in de Nederlandse wetgeving een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. Voorbeelden van besluiten van algemene strekking zijn een verordening of een bestemmingsplan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven