Kun je een zieke medewerker ontslaan?

Kun je een zieke medewerker ontslaan?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent?

Bent u langer dan 6 weken ziek op de dag dat uw tijdelijke contract afloopt? Dan krijgt u geen loon meer. Uw werkgever meldt u dan ziek bij UWV. Stel dan met uw werkgever een re-integratieverslag op.

Wat als je ontslagen wordt tijdens ziekte?

Basisregels. Je werkgever mag je niet ontslaan omdat je ziek bent. Ook al ben je lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang je ziek bent, wordt je arbeidsovereenkomst gewoon geschorst.

Wat doen met langdurig zieke werknemer?

Ingeval je medewerker langdurig ziek is, heb je bijgevolg alleen de mogelijkheid om de piste van re-integratie traject te volgen. Hier kan alleen de arbeidsovereenkomst beëindigd worden ingeval de arbeidsgeneesheer oordeelt dat de medewerker medisch definitief ongeschikt is om de functie uit te voeren.

Hoe kun je je laten ontslaan?

De volgende omstandigheden kunnen een reden voor ontslag zijn:

  • bedrijfseconomische redenen;
  • langdurige arbeidsongeschiktheid;
  • onvoldoende functioneren;
  • frequent ziekteverzuim;
  • verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  • werk weigeren vanwege ernstige gewetensbezwaren;
  • een verstoorde arbeidsverhouding;

Kan je ontslagen worden tijdens Re-integratie?

Wanneer u wel ontslagen mag worden Als u als werknemer onvoldoende meewerkt aan re-integratie dan kan u ook binnen de periode van twee jaar ontslagen worden. Bijvoorbeeld als reeds voor de ziekte een ontslagvergunning is aangevraagd en goedgekeurd.

Wat gebeurt er als je een jaar ziek bent?

Als u bijna 1 jaar ziek bent en geen werkgever heeft, krijgt u de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling. U krijgt dan een gesprek met een verzekeringsarts en meestal ook met een arbeidsdeskundige. Daarna krijgt u een brief met onze beslissing.

Wat gebeurt er als je langer dan 6 weken ziek bent?

Bent u langer dan 6 weken ziek? Dan is er sprake van langdurig ziekteverzuim. U bent samen met uw werkgever in de eerste 2 ziektejaren verantwoordelijk voor uw re-integratie. Na 2 jaar ziekte komt u mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering.

Kan je ontslagen worden tijdens invaliditeit?

Bij langdurige ziekte of invaliditeit krijgt u een uitkering via uw ziekenfonds. Als uw werkgever u wil ontslaan terwijl u arbeidsongeschikt bent, moet hij daarvoor een goede reden hebben. Uw ziekte op zich is géén geldige reden voor ontslag.

Wat moet je doen als je ontslag wil nemen?

Er zijn drie opties om je ontslagbrief in te dienen:

  1. Je overhandigt hem persoonlijk. Je opzegtermijn gaat dan in de volgende maandag na ontvangst.
  2. Je stuurt hem aangetekend per post. Je opzegtermijn start op de eerste maandag volgend op de derde werkdag na de datum van verzending.
  3. Via een gerechtsdeurwaarderexploot.

Hoe lang heb je recht op gewaarborgd loon?

Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.

Hoe mag u een werknemer ontslaan?

U mag een werknemer alleen ontslaan als u daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht.

Hoe kun je een zieke werknemer ontslaan?

Je kunt een werknemer die ziek is dus niet zomaar ontslaan. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Soms kun je een zieke werknemer ontslaan tijdens zijn ziekte, in een enkel geval zelfs wegens zijn ziekte. Of je het ontslag regelt via het UWV of via de kantonrechter, hangt af van de ontslaggrond.

Wanneer kun je toestemming krijgen om een zieke werknemer te ontslaan?

In bijzondere gevallen kun je toestemming krijgen om een langdurig zieke werknemer te ontslaan, terwijl hij nog geen twee jaar ziek is. Dit kan bijvoorbeeld als je zieke werknemer weigert passende arbeid te verrichten. Of als hij niet meewerkt aan een plan van aanpak voor zijn re-integratie.

Waarom mag uw werkgever niet zomaar ontslaan?

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan in de eerste 2 jaar dat u ziek bent. Dit kan alleen in bijzondere situaties. Bijvoorbeeld: als u in uw proeftijd zit; bij ontslag op staande voet; bij een faillissement. Maar ook dan mag uw ziekte niet de reden zijn voor ontslag.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven