Inhoudsopgave
Kun je melk produceren zonder dat je zwanger bent?
Opgewekte of ‘geïnduceerde’ lactatie staat ook bekend als ‘adoptief borstvoeden’; hiermee wordt gedoeld op het vermogen van een vrouw om borstvoeding te geven aan een (adoptie)kind zonder zwanger te zijn geweest.
Kan je een vrouw melken?
Als je moeder wordt zonder dat je zelf zwanger bent geweest, kan je toch borstvoeding geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vrouw die om medische redenen niet zelf een kindje kan dragen, maar dankzij de hulp van een draagmoeder toch moeder gaat worden. Zij kan wel proberen borstvoeding op te wekken bij zichzelf.
Hoe maakt een vrouw melk?
Grootte en vorm van borst en tepel hebben meestal geen invloed op het slagen van de borstvoeding. Begint de baby te zuigen aan de borst dan komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. Hoe leger de borst is, hoe meer melk er aangemaakt wordt.
Kun je melkproductie opwekken?
De basistechniek. Borstvoeding opnieuw op gang brengen of opwekken, kan alleen door de baby zo vaak mogelijk te laten drinken. Zo stimuleer je de borsten om melk te maken. Gebruik een elektrische kolf met dubbele afkolfset en kolf beide borsten een paar keer per dag drie tot vijf minuten.
Kan een man ook melk geven?
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Hoe weet ik of ik melk produceer?
Je kunt aan je borsten voelen of ze goed zijn leeggedronken. Voel regelmatig voor de voeding aan je borsten, zodat je weet hoe ze vol aanvoelen. Controleer je borsten na de voeding opnieuw. Als het goed is, voelt de borst die je hebt aangeboden, dan een stuk soepeler aan en zitten er geen ‘bobbeltjes’ meer.
Hoe snel maakt lichaam melk aan?
Het op gang komen van de melkproductie, meestal twee tot vier dagen na de bevalling, gaat gepaard met een verhoogde doorbloeding van de borsten en een toename aan lymfevocht. Hierdoor kunnen de borsten vol en gespannen aanvoelen. Door de baby vanaf de geboorte vaak aan te leggen wordt stuwing zoveel mogelijk voorkomen.