Inhoudsopgave
Kun je ontslag nemen als je in de ziektewet zit?
Ontslagbescherming bij ziekte of arbeidsongeschiktheid Het Burgerlijk Wetboek kent een opzegverbod tijdens ziekte. Hiermee wordt geregeld dat je werkgever je arbeidsovereenkomst tijdens de eerste twee jaar van je ziekte of arbeidsongeschiktheid niet mag opzeggen. Een zieke werknemer geniet dus ontslagbescherming.
Wat zijn de regels bij ontslag zieke werknemer?
Als je werknemer ziek is mag je hem niet ontslaan. Zo staat het in de wet. Dit ontslagverbod of opzegverbod geldt in ieder geval voor de eerste twee jaar (104 weken) van ziekte. Toch zijn er enkele uitzonderingen op het ontslagverbod tijdens ziekte.
Wat te doen bij ontslag tijdens ziekte?
Vermoed je dat je ontslagen wordt door je ziekte? Dan gaat je werkgever in de fout en kan je een schadevergoeding vorderen. Maar pas op: het is vaak heel moeilijk om te bewijzen dat je wegens ziekte werd ontslagen. Laat je in zo’n geval zeker bijstaan door een advocaat of een specialist bij de vakbond.
Kan mijn werkgever mij ontslaan na 2 jaar ziekte?
Als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, mag uw werkgever u ontslaan. Hij kan daarvoor een ontslagvergunning bij ons aanvragen. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat het ontslag redelijk is. U kunt ook in goed overleg uit elkaar gaan.
Kan ik zelf om een vaststellingsovereenkomst vragen?
Je hebt medewerking van jouw werkgever nodig wanneer je zelf ontslag neemt en je dit met wederzijds goedvinden wil doen. De werkgever moet dan een vaststellingsovereenkomst opstellen die voldoet aan alle eisen. Kaart dit dus alleen aan bij jouw werkgever als de onderlinge verstandhouding goed is.
Hoe lang ziek voor ontslag?
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Wat is de wettelijke Transitievergoeding?
De transitievergoeding bij ontslag bedraagt een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Bijvoorbeeld bij een dienstverband van 9 jaar, ontvangt u 9 * 1/3 = 3 maandsalarissen bij ontslag. De transitievergoeding is wettelijk verplicht. Let op: de transitievergoeding geldt alleen bij ontslag via UWV of kantonrechter.
Wat te doen bij ontslag geven?
De opzegging kan door de werknemer op verschillende manieren gegeven worden:
- door afgifte van een geschrift dat je laat aftekenen voor ontvangst.
- door een aangetekende brief. Pas op!
- via een deurwaarder. De opzegging bij deurwaardersexploot heeft onmiddellijk ‘uitwerking’.
Wie betaalt loon na 2 jaar ziekte?
Tijdens de eerste twee ziektejaren moet de werkgever het loon van de zieke werknemer doorbetalen. Na twee jaar loopt de arbeidsovereenkomst van de werknemer gewoon door, maar stopt de loondoorbetalingsverplichting.
Wat gebeurd er na 2 jaar ziekte?
Na 2 jaar ziekte kunt u ontslag krijgen. Dit mag alleen met toestemming van UWV of de kantonrechter. Gaat het ontslag niet door, dan blijft u in dienst. Uw loon kan wel stoppen.
Wat moet je doen als je ontslag wil nemen?
Geef uw ontslag schriftelijk door aan uw werkgever via een e-mail of ontslagbrief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen. Noem hierin de datum van opzegging en de datum waarop u uit dienst wilt. Vraag om een bewijs van ontvangst als u ontslag neemt.
Je kunt als werknemer altijd ontslag nemen tijdens ziekte. Het is in de meeste gevallen niet verstandig, want er is een grote kans dat je een uitkering misloopt. Neem geen onverhoopte beslissingen, maar overleg liever met een instantie die eerst jouw vragen kan beantwoorden en kan helpen waar nodig.
Wat na ontslag medische overmacht?
Ik ben ontslagen wegens medische overmacht, wat nu? Wanneer je voor de mutualiteit arbeidsongeschikt blijft, behoudt je je recht op ziekte-uitkering. Wanneer de mutualiteit oordeelt dat je arbeidsgeschikt bent, kan je een werkloosheidsuitkering aanvragen. Schrijf je dan ook in bij VDAB, Actiris of Forem.