Inhoudsopgave
Kun je weegbree eten?
Niet alleen de bloemaren zijn eetbaar, ook het frisse jonge blad kun je rauw eten. Doe in het voorjaar een paar jonge blaadjes weegbree door de sla voor de nodige vitamine C. De zaden kun je roosteren of je kunt ze gebruiken als lijnzaad. Als je van bitter houdt, kun je van de jonge blaadjes ook weegbreechips maken.
Wat doet weegbree met je lichaam?
Bij oogontsteking werkt een aftreksel van weegbree en inwendig helpt de weegbree bij ontstekingen mond en keel en verlicht het klachten luchtwegen. De plant wordt gebruikt bij ontstekingen urinewegen of maagslijm en spastische darm. Blaadjes van weegbree zouden een kalmerende werking hebben in het hele lichaam.
Waar groeit smalle weegbree?
Habitat: Smalle weegbree is een soort met een brede ecologische range. Ze groeit in graslanden op droge tot vochtige, voedselarme tot voedselrijke standplaatsen. De soort komt zowel in gemaaide als in begraasde graslanden voor.
Welke soorten weegbree zijn er?
Soorten
- Getande weegbree (Plantago major subsp. intermedia)
- Grote weegbree (Plantago major subsp. major)
- Hertshoornweegbree (Plantago coronopus)
- Ruige weegbree (Plantago media)
- Smalle weegbree (Plantago lanceolata)
- Zandweegbree (Plantago arenaria)
- Zeeweegbree (Plantago maritima)
Is heermoes eetbaar?
Het is een krachtige plant die voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Heermoes wordt ook wel (akker)paardenstaart, rattenstaart of kattenstaart genoemd. De jonge heermoesscheuten lijken op asperges en kunnen ook op die manier gegeten worden.
Is Hondsdraf eetbaar?
Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker. Je moet er echter niet te veel van eten; enkele blaadjes is geen probleem, meer dan 50 gram wordt sterk ontraden.
Is smalle weegbree giftig?
De smalle weegbree is niet giftig en kan als voedsel worden gegeven aan knaagdieren en konijnen. In de kruidengeneeskunde wordt een aftreksel van de zaden wel voorgeschreven tegen lichte diarree. Een extract van de smalle weegbree wordt soms gebruikt voor de verzorging van de oren.
Wat doet Plantago?
Werkingsmechanisme. Aan Plantago kent men diuretische en haemostyptische eigenschappen toe. Auteurs bevelen in kruidenboeken weegbree aan ter behandeling cystitis met hematurie en bloedende, jeukende hemorroïden. Dierstudies wezen uit dat hydrofiele bladextracten werkzaam zijn als bronchodilatator.
Hoe herken je smalle weegbree?
Goed te herkennen aan Hoogte 5 tot 45 cm. Lengte van het hoofdje 15 tot 25 mm. Elk van de gegroefde, zacht behaarde stengels draagt slechts één donkere, veelbloemige aar. De bloemetjes van smalle weegbree staan in een korte, eironde tot langwerpige donkere aar op een duidelijk gegroefde stengel.
Waar vind je de weegbree?
De Grote weegbree komt over de hele wereld voor. Hij is zeer algemeen en aan te treffen op open, vochtige zeer voedselrijke omgewerkte of betreden grond langs en op wegen en paden, in bermen en grasland. Maar je vindt de planten ook tussen stoeptegels, op parkeerplaatsen, in de goot van straten en soms zelfs op asfalt.
Welk dier eet een weegbree?
Smalle weegbree is een onkruid dat veelvoudig voorkomt op weilanden, langs grachten, zelfs in je eigen tuin. Het kan vers of gedroogd gegeven worden. Smalle weegbree is een licht verteerbare plant. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia’s, chinchilla’s , hamsters, gerbils, degoes, muizen, ratjes, schildpadden,…
Hoe herken ik weegbree?
Het belangrijkste kenmerk waar je weegbree aan kunt herkennen zijn de brede, ovale bladeren met (zeven) evenwijdig lopende bladnerven. De bladeren groeien in een rozet dicht bij de aarde. Alleen de bloeistengels, die wel wat lijken op korenaren, steken wat hoger boven de grond uit.