Inhoudsopgave
Kun je zonder tong praten?
Je tong is nodig om te slikken en helpt met kauwen, want hij duwt je gekauwde eten naar achter, de keelholte in. Zonder je tong kan je ook geen letters uitspreken. Mensen die een korte tong hebben kunnen bijvoorbeeld moeilijk de letter R en L uitspreken.
Wat zit er onder de tong?
De tongspeekselklier (glandula sublingualis). Deze ligt onder de tong en maakt speeksel aan tijdens het eten. Dit speeksel komt via afvoergangen in de mond.
Welke functie heeft het proeven en ruiken in de natuur?
Voedsel en drankjes proeven is dus een gemeenschappelijke functie van de tong en de neus. Van ons voedsel komen ook geurstoffen af. Deze geurstoffen worden waargenomen door de zintuigcellen in onze neus. Als deze zintuigcellen worden geprikkeld door de geurstoffen, dan ontstaat ook hier op de gevoelszenuw een impuls.
Welke smaken kunnen wij waarnemen?
Je tong kan vijf smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Umami wordt ook wel ‘hartig’ genoemd. Belegen kaas, rijpe tomaten, erwten en gebakken vlees bevatten veel umami.
Waar zit de Tongwortel?
Dit zijn de tongwortel (Radix linguae), het tonglichaam (Corpus linguae) en het puntje van de tong (Apex linguae). De bovenkant van de tong wordt tongrug genoemd (Dorsum linguae). De tong is verbonden met de onderkaak, het tongbeen en de schedelbasis.
Hoe heet dat ding onder je tong?
In de mondbodem, die de onderkaak verbindt met het tongbeen, bevinden zich eerst de plica sublingualis en caruncula sublingualis en daaronder twee speekselklieren, de onderkaakspeekselklier en de ondertongspeekselklier. De tong zit direct boven de mondbodem.
Waar zit je Tongspier?
Je tong is een echte spierbundel Het lijkt misschien één grote spier, maar dat is het niet. Er zitten spieren aan de binnenkant en aan de buitenkant van de tong. Extrinsieke spiertjes verbinden de tong met de onderkaak, het tongbeen en de schedelbasis. Met deze spieren beweeg je je tong alle kanten op.