Kunnen mollen tegen vorst?

Kunnen mollen tegen vorst?

In de winter leeft de mol alleen en in zijn eigen gangenstelsel. Hij houdt geen winterslaap. Aan het begin van de winter trekt hij zich terug in diepere lagen van de aarde die nog vorstvrij zijn. Hij maakt dan extra lange gangen om daar wormen te vangen die voor de eventuele vorst dieper in de grond zijn gegaan.

Waarom molshopen in de winter?

“We hebben een aantal koude nachten achter de rug”, zegt Merijn van den Hoogenhoff van de vereniging Hoekschewaards Landschap. “Dan kruipen veel bodemdieren dieper in de grond. De mol leeft van die beestjes en hij moet ze dus achterna. Vandaar dat je soms midden in de winter enorm veel molshopen ziet ontstaan.”

Wat doen mollen in de winter?

In zo’n voedselkamer kunnen wel honderden wormen opgeslagen liggen. De mol gaat niet in winterslaap. Als het vriest kruipen de regenwormen en dus ook de mol wat dieper onder de grond, tot waar de grond niet meer bevroren is. Mollen hebben een territorium en daar worden andere mollen uit weggejaagd.

Hoe bestrijd je mollen?

Je kunt hem proberen te verjagen met een mollentriller (op zonne-energie). Ook sommige katten zijn uitstekende mollenvangers. Gebruik nooit zelf gif om een mol te doden. Hoewel het niet zo diervriendelijk is kun je eventueel wel een mollenvanger plaatsen om ze in de val te lokken.

Wat is de beste tijd om mollen te vangen?

December goede tijd om mollen te vangen.

Waarom zijn er zoveel molshopen?

Dieper graven van nieuwe gangen levert grond op die ze kwijt moeten. Wanneer het weer warmer wordt, kruipen de regenwormen weer richting aardoppervlak. De mol gaat er ook dan weer achteraan, graaft nieuwe gangen en werpt dus extra hopen op.

Waarom komen mollen omhoog?

Tuin en gazon liggen er piekfijn bij tot de schrik van elke tuinliefhebber opduikt. Mollen verschijnen overal waar je ze net niet graag ziet verschijnen. Mollen graven gangen en werken de uitgegraven grond omhoog. Eigenlijk heel knap van dit kleine dier.

Hoe vlug is een mol?

De andere zintuigen van de mol zijn juist extra goed ontwikkeld. Zijn reuk- en tastzintuigen zijn dusdanig ontwikkeld dat hij ondergronds goed uit de voeten kan. Hierdoor kan een mol met 7 km/u ondergronds graven en per uur graven ze gangen tot en met 15 meter lang.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven