Waar bevindt zich het DNA van een dierlijke cel en een plantencel?
In de celkern van een dierlijke cel en een plantencel bevindt zich het DNA Een plant heeft naast zonlicht ook water en koolstofdioxide nodig en maakt naast glucose ook zuurstof. Dit proces is eigenlijk het omgekeerde van verbranding. In een (groene) plantencel vinden beide processen plaats.
Hoe maken onderzoekers een DNA-profiel?
Wanneer de onderzoekers genoeg DNA hebben, kunnen ze een DNA-profiel maken. Dit doen ze door te kijken naar de DNA-kenmerken op tien verschillende gebieden op het DNA. Dit geven ze weer door, de eerder genoemde, cijfers en de pieken. Aan de hand van het gevonden DNA-profiel gaan zij op zoek naar een ‘match’.
Wat is de genetische stof van DNA?
DNA (desoxyribonucleïnezuur) is een chemische stof die de basis vormt van de chromosomen in de celkern en die de kenmerken van de ene generatie overdraagt op de volgende. Het is het wezen van de erfelijkheid. DNA is de drager van de genetische informatie die nodig is voor alle celfuncties, waaronder de aanmaak van proteïnen.
Wat is de afkorting van DNA?
DNA is een molecuul. Dit is heel klein en nauwelijks met het blote oog te bekijken. DNA is een afkorting van deoxyribonucleid acid. In het Nederlands deoxyribonucleinezuur. Johan Friedrich Miescher ontdekte DNA. Hij vond het in witte bloedcellen die hij in het afval van het ziekenhuis had gevonden.
Wat zit er in de celkern van een dierlijke cel en plantencel?
In de celkern van een dierlijke cel en een plantencel bevindt zich het DNA (lees hier meer over DNA en de eiwitsynthese). Het DNA bevat alle informatie die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Dit DNA wordt gebruikt om alle processen te reguleren. In de celkern wordt een kopie gemaakt van DNA, genaamd RNA.
Wat is een vacuole in een plantencel?
De vacuole is hier ook bij betrokken. De vacuole is een groot organel in een plantencel met als functie het opslaan van verschillende stoffen en water. Door meer water op te nemen (wanneer water aanwezig is) zorgt de vacuole samen met de celwand voor de stevigheid van de plantencel.
Wat is de celwand in een plantaardige cel?
De celwand in de plantaardige cel vormt een extra laagje om het celmembraan. De celwand bestaat uit de taaie stof cellulose en geeft hiermee veel stevigheid aan de cel. Dit zorgt er dan ook voor dat een plantaardige cel steviger is dan een dierlijke cel. De grote vacuole is gevuld met vocht, waarin diverse stoffen (zouten) zitten opgelost.