Waar gaat het GFT-afval heen?
Wat gebeurt er met het gft-afval? Een deel van het gft-afval wordt eerst vergist en daarna tot compost verwerkt. De rest van het gft wordt meteen gecomposteerd. Ongeveer 5 procent van het gft wordt afgekeurd en verbrand.
Wat doet China met plastic afval?
China was een dankbare bestemming voor westerse landen zoals Nederland om plastic afval te kunnen exporteren in de hoop of verwachting dat het gerecycled zou worden. Van al het plastic dat wereldwijd geproduceerd is sinds dit materiaal in 1950 op de markt kwam, is maar 9 procent gerecycled.
Waar gooi ik mijn mosselschelpen?
Ongeveer alle keukenafval mag voortaan in de gft-zak of -bak, behalve mossel- en oesterschelpen, theezakjes en koffiepads omdat daar plastic in zit. Pas ook op met fruitstickers. Deze horen bij het restafval thuis.
Wat mag er wel en niet in de gft bak?
Wat in de gft-bak mag Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Welk afval kan niet gerecycled worden?
Door de vetvlekken op de dozen zijn die vaak niet meer recyclebaar. Ook andere verpakkingen waar verf-, olie- of etensresten op zitten kun je niet recyclen, zoals gebruikte koffiecupjes (let op: die van Nespresso kun je wel apart inleveren).
Wat gebeurt er met plastic afval dat niet gerecycled kan worden?
Andere soorten afval worden uit elkaar gehaald zodat de materialen apart hergebruikt kunnen worden. Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Wat gebeurt er met weggegooid plastic?
Dat we best veel plastic gebruiken, dat kan niemand zijn ontgaan. Inmiddels is zo’n driekwart van al dat plastic ook weer weggegooid. Daarvan werd zo’n 9 procent gerecycled, 12 procent verbrand en 79 procent kwam terecht op vuilnisbelten en in de omgeving.
Wat doen landen tegen plastic soep?
Dertien Europese landen en 66 bedrijven zetten zich de komende vijf jaar in om plastic in afval te verminderen. Ze ondertekenen vrijdag het Europees Plastic Pact in Brussel. In de strijd tegen plastic afval moet onder meer al het dagelijks plastic recyclebaar zijn of hergebruikt kunnen worden.