Waar gaat kernafval naar toe?

Waar gaat kernafval naar toe?

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) heeft de wettelijke taak om in ons land al het radioactieve afval te verzamelen, te verwerken en op te slaan. Niet alleen het radioactief afval van de kerncentrale gaat naar COVRA, maar ook radioactief ziekenhuisafval en radioactief afval uit de procesindustrie.

Wat wordt er gedaan met radioactief afval?

Afval uit de kerncentrale blijft enige tijd bewaard bij de reactor. Laag- en middelradioactief afval gaat in Nederland direct naar de COVRA: een bedrijf pal naast de kerncentrale in Zeeland waar radioactief afval in containers staat opgeslagen.

Kun je kernafval op zee dumpen?

Na 15 jaar actievoeren door Greenpeace kwam er in 1993 een internationaal verdrag dat het dumpen van radioactief afval in zee verbiedt. De vaten die in zee zijn gedumpt, zijn echter nooit opgeruimd en liggen nog steeds op de zeebodem.

Wat gebeurt er met radioactief afval in Belgie?

Bijna al het radioactief afval dat in België ontstaat, wordt dus opgeslagen in de installaties van NIRAS en Belgoprocess in Dessel. De verbruikte kernbrandstof afkomstig van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange vormt een uitzondering op deze regel.

Waar wordt Nederlands kernafval opgeslagen?

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) is een te Nieuwdorp op het Industrieterrein Vlissingen-Oost gevestigde organisatie die zich bezighoudt met het opslaan van radioactief afval. Het is de enige organisatie in Nederland die dergelijk afval mag innemen.

Waar wordt kernafval opgeslagen Belgie?

In België wordt het geconditioneerd radioactief afval tijdelijk opgeslagen in geschikte afgeschermde opslaggebouwen op de site van Belgoprocess .

Wat doet men met kernafval?

Gebruikte brandstofstaven worden in sommige landen opgewerkt om zo veel mogelijk bruikbare stoffen eruit te halen en te hergebruiken. Wat dan resteert is het eigenlijke afval, en dat wordt tijdelijk opgeslagen totdat er een permanente opslag is.

Wat is kernenergie en hoe werkt het?

Kernenergie is energie die opgewekt wordt door kernreacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. Kernenergie is de warmte die vrijkomt na het splijten van atoomkernen van uranium. Het splijten van zware atoomkernen wordt kernsplijting genoemd en de samensmelting van lichte atoomkernen wordt kernfusie genoemd.

Wat doet Frankrijk met kernafval?

Opslag voor radioactief afval van heel Frankrijk. Het project wordt uitgevoerd door ANDRA, een onafhankelijk instituut dat in opdracht van de regering werkt aan een oplossing voor nucleair afval. De oplossing nu is dus: we stoppen het onder de grond. En waarom onder Bure (met zijn 95 inwoners)?

Hoe schadelijk is kernafval?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.

Waar wordt kernafval opgeslagen in België?

Hoe lang duurt het voor kernafval veilig is?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt.

In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Het afval wordt na deze periode in de diepe ondergrond opgeborgen. Dat heet eindberging.

Waar wordt ons kernafval opgeslagen?

Op dit moment wordt het radioactieve afval dat Nederland produceert bovengronds opgeslagen, bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in de gemeente Borsele in Zeeland. Daar ligt het prima, en er is ruimte genoeg voor de komende 100 jaar.

Wat is een kernramp?

ramp met een kerncentrale of atoombom Een bedrijfsongeval waarbij zoveel radioactieve stoffen in de atmosfeer terechtkomen dat de gezondheid van de bevolking wordt geschaad. Zie ook Tsjernobyl.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven