Waar in de wet vind je de regels over arbeidsovereenkomst?
Arbeidsrecht in het Burgerlijk Wetboek Afzonderlijke wetten vullen deze regels aan. Enkele belangrijke onderwerpen: definitie arbeidsovereenkomst (artikel 7:610 Burgerlijk Wetboek) inhoud arbeidsovereenkomst (artikel 7:655 Burgerlijk Wetboek)
Hoe komt een arbeidsovereenkomst tot stand wetsartikel?
Een arbeidsovereenkomst komt, kort gezegd, tot stand doordat een medewerker het aanbod van de werkgever aanvaardt, of andersom (de werkgever aanvaardt het aanbod van de werknemer). De wet vereist niet dat een arbeidsovereenkomst op schrift moet worden gesteld. Een mondelinge arbeidsovereenkomst is ook geldig.
Wat gaat voor de wet of cao?
De wet gaat boven de cao, dus cao-bepalingen die in strijd zijn met de wet – wat helaas wel eens voorkomt – gelden niet. Wel zijn er wettelijke bepalingen over arbeidsrecht die toestaan dat er per cao (of met instemming van de or) van wordt afgeweken.
Is de wettelijke betaaltermijn 14 dagen?
Er is voor particulier (in tegenstelling tot bedrijven) geen wettelijke betaaltermijn. Een termijn van 14 dagen wordt redelijk geacht. Per omgaande betaling kan niemand eisen. U had hiertegen dus bezwaar kunnen maken.
Wat is de wettelijke betalingstermijn van een factuur?
De wettelijke betalingstermijn van een factuur bedraagt 30 dagen als geen betalingstermijn is overeengekomen. Het is mogelijk om een kortere betaaltermijn af te spreken, maar de wet stelt grenzen aan langere betaaltermijnen. De maximale betalingstermijn die wettelijk is toegestaan, is afhankelijk van de soort klant (debiteur)
Wat is de wettelijke betalingstermijn van B2B?
De Wet Betalingstermijnen hanteert een redelijke termijn en deze bedraagt bij b2b overeenkomsten 30 dagen. De termijn van 30 dagen is de wettelijke betalingstermijn die van kracht is, wanneer er verder in de desbetreffende overeenkomst geen betalingstermijn is vastgelegd. De regeling uit de Wet Betalingstermijnen is geen dwingend recht.