Inhoudsopgave
Waar in het oog worden lichtstralen uiteindelijk opgevangen?
De beelden die we uiteindelijk waarnemen ontstaan steeds door het proces waarbij het licht in onze omgeving door het oog opgevangen wordt via het hoornvlies (cornea).
Welke onderdelen van het oog passeert een lichtstraal voordat hij op het netvlies valt?
De ooglens bevindt zich achter de iris en achter de pupil. De ooglens en het hoornvlies vormen samen het lenzenstelsel van het oog. Door de binnenvallende lichtstralen te breken (van richting veranderen), zorgen het hoornvlies en de ooglens ervoor dat de lichtstralen op het netvlies samenvallen.
Hoe werkt de lens van je oog?
Het oog heeft twee lenzen: het hoornvlies (cornea) en de eigenlijke lens (ooglens). De ooglens van jonge mensen is in staat om in- en uit te zoomen (accommoderen) waardoor men beelden op elke afstand (veraf en dichtbij) scherp waarneemt. Tussen de twee lenzen bevindt zich het diafragma, de pupil.
Welke onderdelen van het oog zijn licht doorlatend?
De iris (ook: regenboogvlies): het gekleurde gedeelte van het oog, is de voortzetting van het vaatvlies aan de voorkant en zorgt ervoor dat er niet te veel of te weinig licht in het oog valt. De iris, corpus ciliare en chorioides samen worden de uvea genoemd. De pupil: de opening in de iris die het licht doorlaat.
Welk onderdeel van het oog zorgt voor de visus?
Hoornvlies (de cornea) Het is een voortzetting van het witte deel van het oog, de harde oogrok (sclera) genoemd. De sclera omvat de hele oogbol. Achter het hoornvlies is het gekleurde deel van het oog te zien, het regenboogvlies (iris). Het hoornvlies werkt als een lens en zorgt voor de breking van lichtstralen.
Hoe werkt accommodatie?
Accommodatie vindt plaats met behulp van spiervezels rondom de ooglens, die de ooglens boller of minder bol maken. Hierdoor verandert de sterkte van de lens. Deze spiervezels, die in een kring rondom de ooglens zitten, heten de accommodatiespier.