Inhoudsopgave
Waar is ciprofloxacine voor?
Ciprofloxacine is een antibioticum dat tot de fluorochinolonfamilie behoort. Ciprofloxacine werkt door bacteriën te doden die infecties veroorzaken. Het werkt alleen bij specifieke bacteriestammen.
Wat doet ciprofloxacine 500 mg?
Ciprofloxacine doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen. Bij infecties van blaas, prostaat en nieren. Bij luchtweginfecties en oorontsteking.
Wat betekent Pas op met alcohol bij medicijnen?
Alcohol en medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden: Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
Hoe lang mag je ciprofloxacine gebruiken?
Normaal gesproken duurt een kuur 3 dagen tot 3 weken. Bij gonorroe en reizigersdiarree kan één dag al voldoende zijn. In uitzonderlijke situaties kan de arts dit medicijn voor een langere periode voorschrijven, tot 3 maanden.
Is ciprofloxacine gevaarlijk?
Veel voorkomende bijwerkingen zijn maag-darmstoornissen, huidreacties en lichte centrale bijwerkingen, waaronder duizeligheid en hoofdpijn. Convulsies komen voor bij 0,01 tot 0,1% van de patiënten.
Hoe snel werkt ciproxin?
Als de infectie ernstig is, of als andere antibiotica niet helpen of gebruikt kunnen worden, kan de arts ciprofloxacine voorschrijven. De tabletten en de drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Het infuus werkt meteen. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Wat te doen bij bijwerkingen antibiotica?
Antibiotica geven in het algemeen weinig problemen. Als er bijwerkingen optreden, verdwijnen ze meestal vanzelf weer als de kuur is afgemaakt. Wat dunnere ontlasting komt nog het meeste voor. Dunnere ontlasting kan echter ook het gevolg zijn van de ziekte waarvoor het antibioticum is voorgeschreven.
Hoe vaak per dag ciprofloxacine?
Volwassenen. Oraal: 500–750 mg 2×/dag, gedurende 7–14 dagen. I.v.-infusie: 400 mg 2–3×/dag, gedurende 7–14 dagen.
Wat zijn de bijwerkingen van ciprofloxacine?
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Zeer zelden braken, winderigheid, buikpijn, brandend maagzuur en maagpijn. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd. Zeer zelden kan een ernstige diarree ontstaan (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts.
Kan ciprofloxacine met alcohol?
Alcohol beïnvloedt de werking van ciproxin niet. Alcohol drinken tijdens de antibioticakuur levert geen problemen op voor de werking van het medicijn.