Inhoudsopgave
Waar is een bloedneus een symptoom van?
Een bloedneus is een bloeding in het neusslijmvlies. Bekende oorzaken van een bloedneus zijn: aanhoudend neuspeuteren, hard snuiten of niezen, een tik tegen de neus krijgen, een wondje in de neus, een ontsteking van het neusslijmvlies of een te droog neusslijmvlies.
Wat is er aan de hand als je vaak een bloedneus hebt?
Onderzoek. Wanneer neusbloedingen regelmatig voorkomen of een neusbloeding niet door uzelf of de huisarts gestopt kan worden, kunt u worden doorverwezen naar de eerste hulp van een ziekenhuis of naar de KNO-arts. Wanneer u bij de KNO-arts komt, zal die eerst proberen het bloedende vaatje te vinden.
Wat gebeurt er als je neusspray gebruikt die over datum is?
Dan is het voor veel mensen logisch om het goedje weer te gebruiken. Maar als je het langer gebruikt, wordt de werkingsduur volgens de KNO-artsen van het Diakonessenhuis korter en ontstaat er dus weer eerder zwelling, die ook nog eens erger is.
Kan je bloedneus krijgen door hooikoorts?
Zo komen bloedneuzen bijvoorbeeld vaker voor bij een te hoge bloeddruk, wat ook gepaard gaat met hoofdpijn. Als je vaak hoofdpijn en spontane bloedneuzen hebt, dan zou dit ook kunnen duiden op hooikoorts (rhinitis). Bij hooikoorts raken je slijmvliezen geïrriteerd waardoor gemakkelijker spontane bloedneuzen ontstaan.
Wat zijn de bloedverdunners?
Er zijn twee soorten bloedverdunners: cumarines en DOAC’s. Met cumarines is al jarenlang ervaring. Voorbeelden hiervan zijn acenocoumarol of fenprocoumon. Er zijn ook nieuwere stollingsremmers, de zogenaamde DOAC’s. DOAC’s (zoals apixaban en dabigatran) beschermen net zo goed tegen een beroerte als cumarines.
Wat is de oorzaak van een bloedneus?
Een bloedneus kan veel oorzaken hebben, variërend van neuspeuteren, kou, hoge bloeddruk en aderverkalking. In de meeste gevallen is een bloedneus echter onschuldig van aard. Bij jonge mensen is dan vaak een adertje gesprongen op het neustussenschot. Een neusbloeding kan echter ook wijzen op een ernstige aandoening.
Waarom een te hoge dosis bloedverdunners?
Een te hoge of te lage dosis van bloedverdunners kan namelijk al problemen met zich meebrengen. Bij een te lage dosis bloedverdunners stolt het bloed waarschijnlijk niet goed. Een te hoge dosis bloedverdunners kan voor zowel inwendige als uitwendige bloedingen zorgen. Wees daarom voorzichtig met het verbruik.
Hoe snuiten we een bloedneus?
De neus een keer voorzichtig leeg snuiten en daarna enkele minuten dichtknijpen is in de meeste gevallen voldoende om het bloeden te stelpen. Als u regelmatig een bloedneus hebt, is het beter om er de huisarts of de KNO-arts eens naar te laten kijken.