Inhoudsopgave
Waar is een ster van gemaakt?
Een ster ontstaat uit gas en stof in moleculaire wolken, dat onder invloed van de zwaartekracht bijeen wordt gedreven. Sterren met een geringste massa (bruine dwergen), blijven onveranderlijk en blijven bestaan tot ze zijn opgebrand. Sterren met een normale levensloop verbranden eerst hun waterstof.
Hoe worden exoplaneten gedetecteerd?
De tweede methode om exoplaneten te ontdekken, is die waarbij astronomen kijken of de ster afgedekt wordt door een planeet die er zich rondom heen beweegt. Doordat de planeet zich voor de ster zal begeven, zal de lichtintensiteit veranderen van deze ster en kan men berekenen wat de omloopsnelheid is van de exoplaneet.
Hoe wordt een ster geboren?
Sterren ontstaan uit samentrekkende wolken van gas en stof. Het duurt wel een paar honderdduizend jaar voordat zo’n koele, donkere wolk licht en warmte begint uit te stralen. Wanneer de eerste sterren eenmaal zijn ontstaan (doordat een deel van de wolk onder zijn eigen gewicht ineenstort), volgen andere vanzelf.
Hoe geven de sterren licht?
Sterren produceren namelijk hun licht via kernreacties. Een ster is niets anders dan een nucleaire centrale, wat zoveel betekent als energie halen uit kernfusie (samensmelten van verschillende atomen) van waterstof (brandbaar chemisch atoom). Het verschil in massa komt dan vrij als energie.
Hoe worden lichtjaren berekend?
Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca. 9,5 biljoen kilometer.
Hoe ontstaat een exoplaneet?
Exoplaneten zijn planeten die om een andere ster draaien dan onze Zon. Hoe planeten ontstaan is nog onbekend. Wetenschappers denken dat ze ontstaan uit stofdeeltjes in de ruimte die samenklonteren. Er zijn drie soorten planeten: aardachtige planeten, gasreuzen en ijsreuzen.
Hoe werkt de Transitmethode?
Met de transitmethode kan men ook de atmosfeer van de planeet in overgang bestuderen. Als de planeet in overgang is, passeert er licht door de bovenste atmosfeer van de planeet. Door het stellaire spectrum in hoge resolutie te bestuderen, kan men elementen uit deze atmosfeer identificeren.