Inhoudsopgave
Waar is filteren op gebaseerd?
Filteren is een scheidingsmethode die berust op een verschil in deeltjesgrootte tussen de stoffen in het mengsel. Het wordt vaak gebruikt om een suspensie te scheiden. Zodra het mengsel door het filter wordt gehaald, zullen de vaste deeltjes achterblijven. Dit is het residu.
Waarom is het niet mogelijk een oplossing te filtreren?
Het principe werkt op fysieke scheiding van de stoffen: sommige deeltjes kunnen door het filter, andere niet. De poriëngrootte van de membranen bepaalt de mate van verwijdering van zwevende stoffen, troebelheid en micro-organismen.
Wat is de drijvende kracht bij filteren?
Het membraanfiltratieproces is een fysieke scheidingsmethode die wordt gekenmerkt door het vermogen om moleculen van verschillende groottes en kenmerken te scheiden. De drijvende kracht is het verschil in druk aan de twee kanten van een speciaal membraan.
Waarom indampen bij een giftig oplosmiddel juist geen geschikte scheidingsmethode is?
Indampten is een scheidingsmethode die berust op een verschil in vluchtigheid. Indampen is een geschikte methode op oplossingen van vaste stoffen te scheiden. Het (vluchtige) oplosmiddel verdampt., de (niet vluchtige) vaste stof blijft over.
Wat doe je bij filtreren?
Onder filtratie verstaat men het reinigen van vloeistoffen of gasvormige stoffen door middel van een filterproces. Filtratie is een mechanisch scheidingsproces en berust uitsluitend op een natuurkundige basis. Begrippen als: filtratie, filteren en filtering worden in deze context als synoniem gebruikt.
Welke stoffen kan je extraheren?
Zo kan men bijvoorbeeld fenol uit water extraheren door tolueen toe te voegen, een emulsie te vormen door te mengen en de fasen ten slotte te laten ontmengen. Aangezien fenol beter oplost in tolueen dan in water zal een groot deel van de fenol die aanwezig was in het water zich verplaatsen naar de tolueen.
Wat is een filtratie membraan?
Membraanfiltratie is een proces waarbij stoffen uit het water worden gehaald door middel van scheiding op basis van deeltjesgrootte en drukverschil. Door het toepassen van een specifiek membraan (semipermeabel materiaal) met een specifieke poriegrootte kan de gewenste scheiding worden verkregen.