Waar is hematocriet voor?

Waar is hematocriet voor?

De hematocriettest meet het volume-aandeel in bloed dat wordt ingenomen door de rode bloedcellen (erythrocyten). Als de hematocrietwaarde bijvoorbeeld 40% is, dan bestaat 100 milliliter (ml) bloed uit 40 milliliter rode bloedcellen.

Wat als je hematocriet te laag is?

Mensen met zeer lage hematocrieten lijden aan bloedarmoede (anemie), wat kan komen door onder andere leukemie of een te hoge afbraak van erytrocyten. Mensen met een zeer hoge hematocriet (polycythemie) hebben stroperiger (viskeus) bloed waardoor er meer risico’s zijn op hart- en vaatziekten.

Hoe kan je hematocriet verlagen?

Hemoglobine te hoog Aderlating kan een oplossing zijn om je hemoglobine te verlagen. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid bloed afgenomen om het ijzergehalte in je bloed naar beneden te brengen. Deze medische ingreep wordt uitgevoerd door een ziekenhuis en kan alleen na overleg met je huisarts.

Wat is RDW in je bloed?

RDW is de afkorting voor relatieve distributiewijdte en geeft informatie over de mate van variatie in het volume ( MCV ) van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn gevuld met hemoglobine, dat voor zuurstoftransport in het bloed zorgt.

Heeft de hematocrietwaarde invloed op de glucose uitslag?

De unieke cuvettetechnologie van HemoCue® is in staat om exacte en nauwkeurige glucose waarden te genereren. Deze glucose waarden worden niet beïnvloed door hematocriet of veel voorkomende medicijnen.

Wat is Erytropenie?

Erytropenie = Tijdelijke of blijvende vermindering van het aantal rode bloedcellen (= erytrocyten).

Wat als je te weinig rode bloedcellen hebt?

De medische term voor bloedarmoede is anemie. Bloedarmoede betekent dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Daardoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder vermoeidheid, bleekheid en kortademigheid.

Wat kan ik doen als mijn bloed te dik is?

De verhoogde productie van rode bloedcellen leidt tot een te hoog hematocriet- (Ht) en hemoglobulinegehalte (Hb). Het bloedvolume neemt toe en het bloed wordt dikker, zodat de bloedcirculatie door de kleinste bloedvaten wordt bemoeilijkt. Dit kan leiden tot zowel stolselvorming (trombose) als bloedingen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven