Inhoudsopgave
Waar is kunstmest goed voor?
Bij kunstmest gaat de afgifte van voedingsstoffen zó snel dat planten kunnen ‘verbranden’ als je te veel gebruikt. De planten krijgen dan gele bladeren en verwelken. Een bodem die is bemest met organische mest houdt de voedingsstoffen beter vast.
Waarom wordt kunstmest gebruikt?
Dierlijke mest en plantenresten zorgen ervoor dat planten beter groeien. Scheikundigen komen erachter waarom dit zo is. Zo ontstaat kunstmest. Mest bestaat uit dierlijke uitwerpselen en plantenresten en het wordt gebruikt om de grond vruchtbaarder te maken.
Waarom gebruiken boeren kunstmest?
Akkerbouwers kunnen dierlijke mest of kunstmest gebruiken om hun gewassen van voedingsstoffen te voorzien. Als je dat niet doet, raakt de grond uitgeput omdat de gewassen de voedingsstoffen uit de bodem opnemen tijdens de groei. Vaste mest is de onbewerkte stalmest met stro er door.
Wat doet kunstmest met de bodem?
Zowel dierlijke mest als kunstmest hebben tot doel de bodem aan te vullen met stoffen die voor de optimale groei van een gewas nodig zijn. Onderscheid kan gemaakt worden in hoofd- en sporenelementen. Van de hoofdelementen wordt tijdens de groei veel opgenomen.
Is kunstmest brandbaar?
Van zichzelf is de in Nederland verhandelde kunstmest niet brandbaar of explosief. Kunstmest kan dan ook veilig geproduceerd, verhandeld en gebruikt worden. Daarmee wordt voorkomen dat de meststoffen kunnen ontleden met exploderen als gevolg.
Is organische mest beter dan kunstmest?
Organische meststoffen Het grote verschil met kunstmest is dat 100% organische mest de bodem voedt en daardoor de plant. Een belangrijk verschil! Want een gezonde bodem met een rijk bodemleven geeft voldoende voeding en vocht voor de plant. Dat zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen.
Wat voor mest gebruiken boeren?
Ook zijn er regels voor hoe en wanneer boeren mest gebruiken. Zo mogen boeren bijvoorbeeld langs waterkanten geen mest uitrijden. Dit zijn de zogeheten bemestingsvrije zones. En boeren mogen in de winter alleen vaste mest gebruiken, zoals (strorijke) stalmest.