Waar is zwachtelen goed voor?

Waar is zwachtelen goed voor?

U heeft een open been (ulcus cruris) of vochtophoping in uw been (oedeem). Om dit te laten genezen of om vocht te doen verminderen, moeten we uw kuitspier helpen met het afvoeren van overtollig vocht. Dit doen we met behulp van ambulante compressietherapie, ook wel zwachtelen genoemd.

Wat is benen zwachtelen?

Zwachtelen wordt toegepast bij de behandeling van abnormale vochtophoping of wanneer u bijvoorbeeld een open wond aan het been heeft. Zwachtelen bevordert de vochtafvoer, zodat de open wond beter kan genezen. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt en de wond is genezen.

Waarom 1 been zwachtelen?

Zwachtel je voor de eerste keer beide benen bij een cliënt, omdat er veel oedeem (vochtophoping) in de benen zit? Zwachtel dan eerst één been, om te kijken of dit goed gaat. ‘Anders loopt de cliënt risico op hartfalen.

Wat gebeurt er in de benen door compressietherapie?

Bij ambulante compressietherapie worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem in bijvoorbeeld een arm of been terug te dringen. Heeft u vocht in uw benen, dan stelt uw arts ‘zwachtelen met druk’ voor. Door het zwachtelen met druk wordt de spierpomp ondersteund, waardoor het vocht weer wordt teruggeperst in uw aderen.

Wat is het nut van steunkousen?

Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen sluiten de kleppen beter, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en wordt de afvoer van bloed en lymfevocht bevorderd. Steunkousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, maar uw klachten wel verminderen tijdens het dragen.

Waarmee zwachtelen?

Bij een open been, trombose, wondroos of oedeem kan het helpen om te zwachtelen. Daarbij wordt een drukverband (zwachtel), soms klevend en soms niet klevend, aangebracht. Deze zorgt voor een constante druk en ondersteuning van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding verbetert en het vocht in uw benen afneemt.

Waarom worden benen Gezwachteld?

Het wordt vooral toegepast aan de benen, en soms ook aan armen. Door het verband wordt terugstromen van vocht door slecht werkende veneuze kleppen verminderd, zodat het vocht uit het weefsel gedreven wordt, de lymfe- en veneuze vaten in. Gewoonlijk wordt gezwachteld met een rustdruk aan de enkel van ongeveer 40 mmHg.

Waarom zwachtelen onderbeen?

Zwachtels op armen of benen voeren opgehoopt vocht (oedeem) af. Door het zwachtelen stijgt de druk in de weefsels en komt het vocht naar buiten. Na het afvoeren van voldoende vocht, kunnen steunkousen worden aangemeten om terugkeer van klachten te voorkomen.

Welke druk op het been wordt geadviseerd bij compressietherapie?

Patiënten met een enkel-armindex < 0,6 en een arteriële druk < 70 mmHg zijn absolute contra-indicaties voor ambulante compressietherapie, dit kan anders leiden tot arteriële ischemie.

Wat is een contra indicatie voor zwachtelen?

De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.

Hoe lang moet je steunkousen dragen?

Draag een steunkous 6 maanden tot 2 jaar na iedere trombose (ook bij de eerste maal!); liefst in drukklasse 3. Een kous tot de knie volstaat bijna altijd, ook bij een hoge trombose. Draag de kous van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Nooit gedurende de nacht.

Waarom Drukkousen?

Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven