Inhoudsopgave
Waar kan ik de memorie van toelichting vinden?
De Memorie van toelichting is geen wet, maar een Kamerstuk dat een toelichting geeft op een wet. Vandaar dat de Memorie van toelichting niet te vinden is onder Wet- en regelgeving. U kunt deze (vanaf 1 januari 1995) vinden in het onderdeel Officiële bekendmakingen.
Hoe zoek je een wetsartikel op?
Er zijn twee manieren om te zoeken in de wettenbundel. Er zijn verschillende registers in het wetboek opgenomen, die het zoeken vergemakkelijken. Allereerst kan men zoeken via het trefwoordenregister. Deze is achterin de bundel te vinden.
Wie schrijft de Memorie van Toelichting?
In de Memorie van Toelichting is te lezen waarom een wetsvoorstel is ingediend en wat het voorstel precies inhoudt. De Memorie van Toelichting wordt geschreven door de indiener(s) van het voorstel. Als het om een regeringsvoorstel gaat, is dat een minister of staatssecretaris.
Wat valt onder wetsgeschiedenis?
De parlementaire geschiedenis van een wet is terug te vinden in de ‘kamerstukken’, ook wel aangeduid als ‘parlementaire documenten’ of ‘officiele publicaties’. De Kamerstukken bevatten alle schriftelijke stukken die regering en parlement uitwisselen bij de behandeling van een wetsvoorstel.
Wat is een nota van wijziging?
Een nota van wijziging bevat een of meer wijzigingen van een wetsvoorstel dat nog in behandeling is bij de Tweede Kamer. Een nota van wijziging wordt opgesteld door de indiener van het wetsvoorstel. Dat kan een minister, staatssecretaris of, bij een initiatiefwetsvoorstel, een Kamerlid zijn.
Wat betekent recht van initiatief?
Tweede Kamerleden hebben het recht om zelf een voorstel voor een wet aan de Tweede Kamer aan te bieden: het recht van initiatief. Een dergelijk voorstel wordt op vrijwel dezelfde wijze behandeld als wetsvoorstellen die door de regering worden ingediend.
Hoe zoek je in een Wettenbundel?
Tips om je wettenbundel effectief te gebruiken
- Plak de meegeleverde tabs in je wettenbundel.
- Begin direct met oefenen.
- Markeer de belangrijkste artikelen.
- Onderstreep de belangrijkste begrippen.
- Sticker de belangrijkste artikelen.
- Oefen met zoeken via de index.
- Leer de juridische termen.
Hoe verwijs je naar wet?
Voor het verwijzen naar een wetsartikel volgens de APA-stijl raden wij je het volgende aan:
- Zoek op wetten.overheid.nl de wet op. Alle wetten zijn daar gepubliceerd.
- Ga op zoek naar de citeertitel van de wet.
- Zoek datum van de inwerkingtreding van de wet.
- Noteer de datum waarop je de wet hebt geraadpleegd.
Wat is de functie van een memorie van toelichting?
In de memorie van toelichting geeft de indiener van een wetsvoorstel toelichting op zijn voorstel. Zo worden de achtergronden van de door de indiener beoogde maatregelen uiteengezet, de reden voor de indiening en de uitwerking van het voorstel.
Wat valt onder wet en regelgeving?
In het onderdeel Wet- en regelgeving vindt u de verdragen, wetten, ministeriële regelingen, algemene maatregelen van bestuur en andere koninklijke besluiten, regelgeving van zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) en de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO) en de wetten en regels die per 10-10-2010 van kracht zijn …
Wat is een Wettenset?
Elke wettenset is in feite een boekje met de parlementaire geschiedenis van de betreffende wet. Als u de parlementaire geschiedenis van een wet of een wetsartikel wilt achterhalen kunt u op verschillende manieren te werk gaan.