Inhoudsopgave
Waar kan je terecht bij discriminatie?
Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u contact opnemen met een antidiscriminatiebureau:
- U kunt bellen met de Discriminatie meldlijn en advieslijn.
- Wilt u liever schriftelijk reageren dan kunt u een meldingsformulier discriminatie invullen op discriminatie.nl.
Wat is een meldpunt discriminatie?
Volgens de website van MDI, www.meldpunt.nl, is de belangrijkste taak van het MDI om meldingen over discriminatie op het internet te behandelen. Als de melding gegrond blijkt te zijn, kan het MDI verdere maatregelen nemen en de strafbare uitingen van het internet verwijderd krijgen.
Wat doet de politie tegen discriminatie?
Als je gediscrimineerd wordt, kun je aangifte bij de politie doen. We nemen je aangifte op en gaan deze onderzoeken. We sturen het verhaal, waarin staat wat er is gebeurd, zo snel mogelijk naar justitie. Bij justitie wordt je proces-verbaal behandeld door iemand die daarin is gespecialiseerd.
Waar racisme melden?
Racisme melden
- online (via het meldingsformulier)
- per mail: info@unia.be.
- telefonisch: Bel van maandag tot vrijdag naar het gratis nummer 0800 12 800 (vanuit België) of naar +32 (0)2 212 30 00 (vanuit het buitenland)
- per brief: Unia, Koningsstraat 138, 1000 Brussel.
- via één van de lokale contactpunten.
Wat doet discriminatie met mensen?
Discriminatie zorgt voor ongelijkheid en uitsluiting van individuen en groepen. Het treft migranten, minderheden, vrouwen, leden van inheemse gemeenschappen en mensen met een beperking, een andere huidskleur, een ander geloof of een andere seksuele voorkeur.
Hoe noemen we discriminatie op grond van geslacht?
Seksuele gerichtheid Het feit dat je hetero-, homo- of biseksueel bent, mag geen reden zijn voor onderscheid. In deze situaties kan bijvoorbeeld sprake zijn van discriminatie op grond van seksuele gerichtheid: > Een vrouw wordt op straat uitgescholden en bedreigd omdat zij lesbisch is. >
Wat is de rol van de overheid bij discriminatie?
Allereerst heeft Nederland dus wettelijk vastgelegd dat discriminatie verboden is. Niet alleen in de Grondwet, maar ook in het strafrecht. Dus, als er een aangifte is gedaan op grond van discriminatie kan het Openbaar Ministerie besluiten om degene die heeft gediscrimineerd te vervolgen.
Wat is de betekenis van discriminatie?
Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst.
Wat doet de politie tegen etnisch profileren?
Komt etnisch profileren voor in Nederland? Er is al lang aandacht voor het gebruik van etnische kenmerken in profielen van overheidsinstanties. In 2017 heeft de politie een handelingskader gemaakt om te voorkomen dat agenten (onbedoeld) burgers op etnische kenmerken selecteren bij ‘pro-actief controleren’.
Wat kan de overheid doen tegen discriminatie?
Waar wordt gediscrimineerd?
Onder discriminatie wordt verstaan het, zonder rechtvaardiging, anders behandelen van mensen of (minderheids)groepen vanwege bijvoorbeeld afkomst, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd.
Wat moet je doen als iemand aangifte tegen je doet?
De politie onderzoekt Heeft u aangifte gedaan of was de politie aanwezig bij het misdrijf? Dan beslist de politie of er een onderzoek komt of niet. U krijgt hierover bericht. Lees hier alles over het onderzoek en hoe de politie beslist of een zaak wordt onderzocht of niet.