Inhoudsopgave
Gemeenten en OCMW’s. Ook gemeenten en OCMW’s bieden vaak goedkope huurwoningen aan. Informeer bij hen naar de mogelijkheden en voorwaarden. Voor meer informatie over de mogelijkheden van sociaal wonen kunt u terecht bij een woonwinkel of woonloket in uw buurt.
Hoeveel betaal je voor een sociale woning?
Normaal betaalt de sociale huurder iets meer dan een vijfde, ofwel 22% van zijn maandinkomen voor zijn sociale huurwoning. Op de private huurmarkt is dat soms meer dan een derde, tot meer dan de helft. Als het inkomen daalt, daalt de huurprijs mee.
Hoe geraak je aan een sociale woning?
Inschrijving. U kunt u inschrijven bij een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) of een sociaal verhuurkantoor (SVK) in uw buurt of in de gemeente waar u wilt wonen. U kunt alleen inschrijven als u aan de voorwaarden voldoet.
Zo weet u welke documenten u moet meebrengen, om uw inschrijving in orde te brengen. Neem zeker uw identiteitskaart mee….Uw inkomen van het meest recente beschikbare aanslagbiljet telt.
- U werkte? Neem uw aanslagbiljet van de belastingen mee.
- U kreeg een leefloon of uitkering?
- U had geen belastbaar inkomen?
Wie heeft er recht op een sociale woning?
Je bent 18 jaar of ouder. Enkel als je meerderjarig bent, kan je je inschrijven. Ben je jonger dan 18 en woon je begeleid zelfstandig, dan mag je ook voor een plaatsje gaan. Je moet hiervoor wel een bewijs voorleggen van de dienst die jou begeleid.
Wat is de wachttijd voor een sociale woning?
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Nederland is zeven jaar.
Sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) verhuren studio’s, woningen en appartementen in het Vlaamse Gewest, aan personen met een bescheiden inkomen. De keuzemogelijkheden zijn afhankelijk van uw gezinssamenstelling en/of uw fysieke toestand.
Welke criteria zijn belangrijk om bij een sociaal verhuurkantoor een woning te krijgen?
Een SVK geeft voorrang aan kandidaten met het laagste inkomen, die het dringendst een woning nodig hebben. Een SVK werkt met een speciaal toewijssysteem: uw plaats op de wachtlijst is hierbij minder belangrijk dan uw inkomen en ‘woonnood’.
Wat zijn de voorwaarden van een sociale lening?
Sociale lening bij de sociale kredietmaatschappijen De voorwaarden lopen redelijk gelijk als bij het Woningfonds, maar er is één belangrijk verschil: bij deze maatschappijen speelt het inkomen geen rol. Er staat enkel een limiet op de waarde van het huis; en deze limiet ligt iets hoger dan bij het Vlaams Woningfonds.
Als u langs gaat bij een SHM, neemt u best volgende documenten mee:
- uw identiteitskaart.
- uw aanslagbiljet van de personenbelasting van drie jaar terug.
- documenten van uw leefloon of uitkering, bv.
- een attest van de samenstelling van uw gezin (verkrijgbaar bij uw gemeente)
Wie kan u helpen in uw zoektocht naar een sociale woning?
De woonwinkels of woonloketten kennen alle initiatieven in uw gemeente die te maken hebben met wonen.
Kan je uit een sociale woning gezet worden?
De verhuurder mag huurders niet eenzijdig uit de woning zetten wanneer ze de huurprijs of kosten niet betalen, zelfs niet als de uithuiszetting uitdrukkelijk als sanctie in de huurovereenkomst wordt vermeld. Enkel een bevoegde rechter mag een uithuiszetting bevelen.