Inhoudsopgave
Waar komen de meeste eetstoornissen voor?
Eetstoornissen komen in alle lagen van de bevolking voor, bij vrouwen en mannen, bij jonge mensen en volwassenen. Ze komen echter het meest voor bij jonge vrouwen. Niet van alle eetstoornissen zijn voldoende gegevens bekend, maar naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan een eetstoornis.
Hoeveel procent van de jongeren hebben een eetstoornis?
Bij de jongste groep die meedeed aan het onderzoek, 18 tot en met 24 jaar, heeft 1,4 procent ooit in het leven te maken gehad met een eetstoornis. In het jaar voorafgaand aan het onderzoek betrof het 0,8 procent. Anorexia nervosa kwam bij 0,4 procent ooit voor en boulimia nervosa bij 1,1 procent.
Waardoor krijg je een eetstoornis?
Een eetstoornis ontstaat door een combinatie van factoren: aanleg, omgeving, ingrijpende gebeurtenissen en persoonlijke eigenschappen. Eetstoornissen ontstaan vaak in of na de puberteit. Dit is een levensfase met grote veranderingen.
Hoeveel procent gaat dood aan anorexia?
Het niet-eten heeft grote gevolgen voor je lichaam, je geestelijke gezondheid en op je sociale leven. De gevolgen van anorexia kunnen zelfs zo groot zijn, dat dit leidt tot de dood. Helaas is dit bij 6% van de anorexiapatiënten het geval.
Hoe kom je af van een eetstoornis?
Eetstoornissen zijn erg moeilijk om zelf te overwinnen. Je hebt daar hulp bij nodig. Er bestaan tegenwoordig steeds betere therapieën voor eetstoornissen. Hoe eerder je erkent dat je een probleem hebt en een behandeling zoekt, hoe groter de kans is dat je er vanaf komt.
Wat zijn de symptomen van een eetstoornis?
Symptomen van een (beginnende) eetstoornis zijn:
- Angst om dik te worden.
- Een verstoord lichaamsbeeld.
- Steeds meer bezig zijn met afvallen.
- (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien.
- Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen.