Waar komt de vlaai oorspronkelijk vandaan?

Waar komt de vlaai oorspronkelijk vandaan?

Het zal je verrassen, maar de plaat van genot waar wij Limburgers zo trots op zijn komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland. Het zit zo: Vroeger woonden in Limburg en Brabant veel katholieken. Bij thuiskomst vroegen de mannen aan de vrouwen dit ook te maken en zo ontstond de Limburgse vlaai.

Wie heeft vlaai uitgevonden?

De oorsprong van de vlaai ligt waarschijnlijk bij de Germanen. Men bakte toen brood door een steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij uit te smeren. De steen werd eerst met vet ingesmeerd om aanbakken van het deeg te voorkomen.

Hoe is de Limburgse vlaai ontstaan?

De oorsprong De Limburgse vlaaien gaan helemaal terug tot op het tijdperk der Germanen. Nog voor er sprake was van België of zelfs Limburg bakten de Germanen deeg op een primitieve steenoven. Om dat ruwe deeg toch net iets smakelijker te maken werd het overgoten met honing of vruchtensap.

Is een vlaai een taart?

Het grootste verschil is het deeg. Het deeg van een vlaai is luchtiger dan die van een taart. Waar het deeg van de bodem van een vlaai wat meer op brooddeeg lijkt, lijkt die van een taart juist wat meer op het deeg van koek.

Waar komt Linzenvlaai vandaan?

De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak. Vroeger werd er in Limburg met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken.

Is vlaai Limburgs?

Limburgse vlaai (Limburgs: vla, vlaai of vlaoj) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg.

Is het taart of vlaai?

Welke vlaai is het lekkerst?

De lekkerste Rijstevlaai van Nederland Onze Korengoud Rijstevlaai met slagroom is verkozen tot Beste Product van het jaar 2019-2020! Deze heerlijke Limburgse vlaai wordt gemaakt op een tradtionele vlaaibodem en gevuld met twee lagen overheerlijke smeuïge rijstevulling.

Is appeltaart een vlaai?

Vlaai is een soort gebak die van oorsprong vooral in België en Limburg verkrijgbaar is. Vlaai heeft een bodem van deeg (vaak met een diameter tussen de 27 en 30 centimeter) met opstaande randen. De vlaai wordt vaak gevuld met fruit. Appel, kersen, aardbeien maar ook rijst of frikandellen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven