Inhoudsopgave
Waar komt het woord filosofie vandaan?
Andere Griekse filosofen zitten en staan om hen heen. Het woord filosofie komt van het Oudgriekse woord “Philosophia”. Filosofie is dus houden van of verlangen naar wijsheid.
Wat is de filosofie?
Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). De oude filosoof Plato maakt dit onderscheid, tussen een mening (“doxa” in het grieks) en kennis (“epistèmè”). Een filosoof zoekt dus naar ware kennis.
Wat zijn filosofische discussies?
Het belangrijkste kenmerk van een filosofische vraag is dat hét antwoord niet in een boek, encyclopedie of op wikipedia te vinden is. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk. Vaak is het zo dat bij een filosofische vraag niet meteen duidelijk is wat voor soort antwoord er moet komen.
Wat voor soort filosofie?
Filosofie | |
---|---|
Geschiedenis van de filosofie | |
Vakgebieden | Cultuurfilosofie Esthetica Ethiek Filosofie van de geest Geschiedfilosofie Kennistheorie Logica Metafysica Politieke filosofie Rechtsfilosofie Sociale filosofie Taalfilosofie Wetenschapsfilosofie |
Hoe zijn filosofen ontstaan?
In het Westen verschijnen vanaf de 6e eeuw v. Chr. de eerste sporen van wat filosofie genoemd wordt met de oud-Griekse presocratische denkers, gevolgd door Socrates, die wordt beschouwd als de echte vader van deze discipline, en zij die in zijn voetsporen treden: Plato, Aristoteles, de socratische scholen.
Wat betekent het woord filosofie letterlijk?
Filosofie is afgeleid van het Grieks: φιλοσοφία filosofia = ‘houden van wijsheid’. Het betekent zoveel als “liefde tot kennis” of “wijsheid”.
Waar wordt filosofie voor gebruikt?
Filosofie of wijsbegeerte is het streven naar kennis en wijsheid. Het is het geheel van de (wetenschappelijke) zoektocht naar de aard van de dingen.
Wat is filosofie kindertaal?
Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden! De oude filosoof Plato maakt dit onderscheid, tussen een mening (“doxa” in het grieks) en kennis (“epistèmè”). Een filosoof zoekt dus naar ware kennis.
Wat zijn de filosofische vragen?
Een filosofische vraag drukt uit wat in jouw denken nog niet klaar is. Iets waar je de tijd voor mag nemen om erover na te denken. Een ander kenmerk van denkvragen is dat ze je laten nadenken over een bepaald begrip. Onder de filosofische vraag ligt dan een ‘wat-is-vraag’ verstopt.
Welke vakken heb je nodig voor filosofie?
Naast een aantal centrale vakken zoals: Existentialisme en Poststructuralisme (Hedendaagse Filosofie 3) Taalfilosofie. Filosofie van Mensenrechten (P&S 3) Toegepaste Ethiek (Ethiek 3)
Waar waren de eerste filosofen naar op zoek?
De geschiedenis van de filosofie is het geheel van theorieën en doctrines die door de eeuwen heen door denkers werden geformuleerd. Volgens The Oxford Dictionary of Philosophy begint de geschiedenis van de filosofie met de Indo-Iraniërs vanaf 1500 voor Christus.
Hoe is de westerse filosofie ontstaan?
De westerse filosofie begon vorm te krijgen vanaf de zevende eeuw voor het begin van de gangbare jaartelling en is voor een belangrijk deel geworteld in de cultuur van het klassieke Griekenland en het Romeinse Rijk- net als de Arabische filosofie – en in de religies van het westen, voornamelijk het christendom.