Inhoudsopgave
Waar komt onze maan vandaan?
De Maan draait al ruim vier miljard jaar rond de Aarde. Dat werd geboren toen een zwervende planeet insloeg in de toen nog jonge Aarde. Daarbij werd een reusachtige hoeveelheid materiaal de ruimte in geslingerd, waaruit uiteindelijk de Maan ontstond.
Hoe is de maan ontstaan wikikids?
Volgens deze theorie botste de aarde 4,51 miljard jaar geleden met Theia; een planeet die zo groot was als Mars. Hierdoor bevestigen ze de theorie dat de maan is ontstaan uit een botsing tussen de aarde en een ander hemellichaam.
Hoe zijn de kraters op de maan ontstaan?
Een maankrater is een ringberg op de Maan. Deze ringbergen zijn veroorzaakt door de inslagen van meteorieten. Er zijn geen kraters op de maan die veroorzaakt zijn door een vulkaanuitbarsting, zoals die op aarde wel voorkomen. Maankraters variëren in grootte van een paar meter tot meer dan 250 kilometer.
Wie heeft de maan ontdekt?
Galilei ontdekte met zijn primitieve telescoop dat de Maan bedekt is met kraters. Bovendien is het -tot nu toe- de enige wereld buiten de aarde waar al mensen zijn geweest. De maan draait in 27 dagen en 7 uur om de aarde, en in ongeveer dezelfde periode om haar eigen as.
Wat is de samenstelling van de maan?
De maan is mogelijk gemaakt van magma. Dat stelt een nieuwe theorie over het ontstaan van onze kosmische kompaan. De heersende hypothese over de geboorte van de maan is dat een object even groot als Mars, Theia genaamd, op de aarde botste. Daarbij kwam een wolk van puin vrij die samenklonterde en zo de maan vormde.
Hoe zijn kraters ontstaan?
Een vulkaankrater is een krater in een planeetoppervlak waardoor, bij een vulkanische uitbarsting, lava aan het oppervlak komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het ontstaan van vulkanische vlakten. Wanneer water door neerslag in een krater blijft staan, wordt dit een kratermeer genoemd.
Hoe diep zijn de kraters op de maan?
Kort nadat de maan ontstond, werd de zuidelijke hemelhelft getroffen door een grote asteroïde. Hierdoor ontstond het South Pole-Aitken basin, een enorme krater met een diameter van 2.500 kilometer en een diepte van ruim acht kilometer.