Inhoudsopgave
Waar komt piekeren vandaan?
Het woord piekeren komt van het Maleis/Indonesische pikir/fikir (dat weer afkomstig is van het Arabisch) waar het denken/nadenken betekent.
Waarom pieker ik zo veel?
Piekeren is een manier om met je angst om te gaan. Het is oppervlakkig gezien ook een effectieve manier. Het zorgt er namelijk voor dat je angst even minder wordt. Na verloop van tijd moet je steeds meer piekeren om je angst onder controle te krijgen.
Hoe stop je je gedachten?
10 Tips om te stoppen met piekeren
- Leer je bewust te worden van je negatieve gedachten.
- Leer je negatieve gedachten uit te dagen.
- Leer helpende gedachten te formuleren.
- Piekerelastiekje.
- De gedachten stop techniek.
- Houd een piekerschriftje bij.
- Stel een dagelijks piekermoment in.
- Defusie en acceptatie.
Is piekeren een gedrag?
De zorgen over alledaagse dingen zijn eigenlijk niet nodig, maar mensen met een piekerstoornis kunnen ze niet tegenhouden. Omdat het angstig piekeren vaak over meerdere dingen gaat, zeggen we dat de angst ‘gegeneraliseerd’ is. Daarom wordt een piekerstoornis een gegeneraliseerde angststoornis genoemd.
Is piekeren stress?
“Piekeren is een mechanisme om met stress om te gaan. Iemand is ergens gestrest over en piekert dan over een oplossing.” Uit het onderzoek van Schlinkert blijkt dat piekeren al invloed op je lichaam heeft bij korte stressmomenten.
Hoe zie je dat iemand piekert?
Er wordt van piekeren gesproken wanneer allerlei negatieve gedachtes zich zonder veel reden steeds maar weer aan je opdringen. Het lukt daarbij niet om die gedachtes los te laten, ook al probeer je dat wel. Iedereen heeft wel eens last van vervelende gedachtes en ideeën die zich aan je blijven opdringen.
Hoe stop je met piekeren in de nacht?
Lees bijvoorbeeld een boek, neem een bad (niet te warm!), ga een korte wandeling maken… Door u toe te leggen op een andere activiteit, wordt uw nachtelijk gepieker onderbroken en komt uw lichaam opnieuw tot rust. Vermijd echter fel, blauw licht omdat dit ervoor zorgt dat u net langer wakker blijft!
Hoe kom je van nare gedachten af?
Wil je leren hoe je negatieve gedachten loslaat? Lees deze 15 tips!
- Vervang je gedachten door positieve gedachten.
- Oefen vaak, geef niet op.
- Verleg je aandacht naar iets dat je een goed gevoel geeft.
- Neem je gedachten niet te serieus.
- Geef negatieve gedachten een naam.
- Focus op het hier-en-nu.