Inhoudsopgave
Waar komt radioactief afval vandaan?
Radioactief afval komt voornamelijk voort uit de productie van kernenergie : Exploitatie van kerncentrales die worden gebruikt voor de stroomopwekking of onderzoeksreactoren; Produceren van kernbrandstof en de opwerking daarvan; Ontmanteling van nucleaire installaties.
Hoe ontstaat radioactieve straling?
Radioactiviteit komt van materie die spontaan ioniserende straling uitzendt. Het kan gaan om spontane splijting (desintegreren) van kernen van radionucliden. Anders dan bij chemische processen is dit sterk afhankelijk van de isotoop. Het proces gaat door totdat er een stabiele atoomkern is ontstaan.
Waar wordt in Nederland radioactief afval opgeslagen?
In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief.
Waar komt ons afval vandaan?
De herkomst van radioactief afval kan sterk uiteenlopen. Momenteel is 80 % van al het radioactief afval afkomstig van de productie van elektriciteit uit kernenergie, maar in de toekomst zal een steeds groter deel hiervan gegenereerd worden door de ontmanteling van buiten gebruik gestelde nucleaire installaties.
Waar komt kernafval vandaan en hoe wordt het opgeslagen?
Dit afval bestaat voornamelijk uit verglaasd opwerkingsafval (afval dat na opwerking wordt verpakt in glas) en afval met een zeer lange levensduur uit de kernenergiecentrales Borssele en Dodewaard.
Wat is radioactief afval?
Radioactief afval bevat stoffen die ioniserende straling uitzenden. Die straling is bijzonder energierijk. Ze kan veranderingen aanbrengen in de materie waarin ze doordringt. Daardoor kan ze levende weefsels beschadigen en is ze gevaarlijk voor mens en milieu.
Hoe werkt radioactieve straling?
Radioactiviteit is het natuurlijke proces waarbij instabiele atoomkernen spontaan vervallen naar stabiele atoomkernen. Daarbij zenden ze energie uit in de vorm van ioniserende (‘radioactieve’) straling. Radioactiviteit is overal en ‘radioactieve’ straling dus ook. Het komt uit het heelal en uit de aarde zelf.
Hoe lang blijft radioactieve straling hangen?
Radioactief jodium is na een aantal weken vervallen. Op de lange termijn is radioactief cesium het meest belangrijk, en dan vooral Cs-137. Deze radioactieve stof vervalt veel langzamer: na dertig jaar is nog ongeveer de helft over.
Waar wordt kernafval opgeslagen Belgie?
In België wordt het geconditioneerd radioactief afval tijdelijk opgeslagen in geschikte afgeschermde opslaggebouwen op de site van Belgoprocess .
Wat verstaan we onder afval?
Afval of vuilnis zijn stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar zich wil ontdoen. Weggooien is doorgaans wettelijk niet toegestaan, tenzij dit gebeurt in een afvalbak. Het afval dient door een erkende afvalinzamelaar te worden opgehaald.
Wat werd er vroeger gedaan met afval?
Afval van 1955 tot nu Veegmachines, bakfietsen, grofvuilauto’s en grote vuilniswagens komen in het straatbeeld. Ook de afvalverwerking wordt beter. Verbrandingsovens worden beter en van gft wordt compost gemaakt. Er is steeds meer aandacht voor afvalscheiding.
Kun je kernafval op zee dumpen?
Jarenlang werd laagradioactief afval in zee gedumpt, een vorm van struisvogelpolitiek. Na 15 jaar actievoeren door Greenpeace kwam er in 1993 een internationaal verdrag dat het dumpen van radioactief afval in zee verbiedt.