Inhoudsopgave
Waar kun je mergel vinden?
Mergel of Limburgse mergel is de gebruikelijke benaming voor een krijtgesteente uit het zuiden van de Nederlandse en Belgische provincies Limburg.
Hoe krijg je mergel?
In water leefde kleine zeediertjes met een kalkskelet. Na de dood van deze beestjes kwam kalk vrij, dit belandde op de zeebodem. Hierdoor ontstond krijtgesteente, wat nu mergel is.
Hoe bewerk je mergel?
Mergel is zacht materiaal en voor het bewerken van mergel gebruik je de volgende gereedschappen: bijtel, guts, vijl, hamer, schuurpapier, zaag, schroevendraaier en mogelijk een boormachine.
Hoe ontstaan kalkstenen?
Deze organismen hebben opgeloste stoffen uit het zeewater opgenomen en daar een kalkskeletje van gevormd. Wanneer deze skeletjes bezinken en opstapelen wordt er kalksteen gevormd. Anorganisch of chemisch gevormde kalksteen bestaat uit een opeenstapeling van neergeslagen kalk door een hoge zoutconcentratie in zeewater.
Wat is een mergel bewerker?
Tijdens deze workshop ga je in een gezellig atelier zelf aan de slag met een blok mergel. Dit is een zacht gesteente en voor iedereen gemakkelijk te bewerken. Je maakt een werkstuk, geheel naar eigen keuze. Denk hiebij bijvoorbeeld aan een beeldje, een theelichthouder of een naambordje.
Hoe oud is mergel?
De bijzondere gele steen en zijn ondergrondse labyrint Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek Zuid-Limburg, toen een tropische krijtzee het landschap bepaalde. In de bodem vind je mergel: een bijzonder geel kalkgesteente, opgebouwd uit de kalkskeletjes van kleine diertjes, dat tekenend is voor de regio.
Welk materiaal haalden ze uit de grotten?
De grotten in Limburg – overigens eigenlijk groeven in plaats van grotten – zijn ontstaan door toedoen van de mens. Het waren namelijk de mensen die kalksteenblokken (mergelblokken) uit de grond haalden. Dit werd blokbreken genoemd. Met de blokken kalksteen werden allerlei bouwwerken geconstrueerd.
Waar komt zandsteen voor?
Zandsteen is een zogenaamd sedimentair gesteente, of afzettingsgesteente, dat is ontstaan door het sedimenteren van losse zandkorrels, die vervolgens verkitten en verhardden tot een vast gesteente. We spreken uitsluitend van zand wanneer de diameter van de korrels varieert tussen de 0,0625-2 mm.
Wat zijn kalkhoudende stenen?
Kalkhoudend natuursteen is een verzamelnaam voor alle natuur-steensoorten met als hoofdbestanddeel calciumcarbonaat. Tot deze groep behoren marmer- en kalksteensoorten, zoals carrara marmer, travertin, kalksteen en blauwe hardsteen. Kalkhoudend natuursteen wordt ook als composiet geleverd.