Inhoudsopgave
Waar kun je mierenzuur kopen?
Mierenzuur is te koop bij de adviesdrogist en apotheek.
Waar komt mierenzuur vandaan?
Mierenzuur komt in veel levende wezens voor, zowel in dieren als in planten. Onder andere mieren maken en gebruiken mierenzuur als middel tot aanval en zelfverdediging, vandaar de naam mierenzuur, maar ook wespen, bijen, hommels en brandnetels verdedigen zich met mierenzuur.
Is mierenzuur gevaarlijk?
Een mierenzuuroplossing is erg corrosief. Dit betekent dat als het in contact komt met de huid brandwonden kan veroorzaken. Ook inademing van mierenzuurgas is schadelijk. Bij het gebruik van mierenzuur moet men een veiligheidsbril en ondoorlatende handschoenen gebruiken.
Waar is mierenzuur goed voor?
Met alcoholen vormt mierenzuur esters (formiaten) die als oplosmiddel of geurstof worden gebruikt. Zuiver mierenzuur dient in schoonmaakmiddelen als antisepticum en ontkalkend middel. Het wordt ook in de leer- en textielindustrie als looi- of beitsmiddel gebruikt.
Is CO2 brandbaar?
Een kleur- en reukloos niet brandbaar gas, dat in lage concentraties aanwezig is in de lucht die we inademen (ongeveer drie honderdsten van één procent per volume). Koolstofdioxide wordt geproduceerd bij verbranding van elke stof die koolstof bevat. Het is eveneens een product van ademhaling en fermentatie.
Hoe gevaarlijk is mierenzuur?
Is mierenzuur giftig?
Giftig bij inademing. H370: Veroorzaakt schade aan organen (nieren, cardiovasculaire systeem) (bij inslikken, bij inademing).
Hoe werkt mierenzuur?
Achterop zit een cilinder met mierenzuur (CHOOH), dat in een reactor met katalysator wordt omgezet tot waterstof (H2) en koolstofdioxide (CO2). Die gassen gaan vervolgens langs een filter dat de CO2 verwijdert naar een brandstofcel die de waterstof omzet in energie voor de elektromotor.
Hoe lang blijft CO2 in de atmosfeer?
De grote natuurlijke in- en uitstroom betekent dat elk jaar ongeveer een kwart van alle CO₂ in de atmosfeer wordt uitgewisseld. Dus in een periode van ruim 4 jaar is een hoeveelheid uitgewisseld die gelijk staat aan de totale massa in de atmosfeer. De (gemiddelde) verblijfsduur van CO₂ is dus ongeveer 4 jaar.