Inhoudsopgave
Waar kun je richtlijnen vinden voor alle handelingen in de apotheek?
Handelingen die nodig zijn voor het voor toediening gereed maken van geneesmiddelen (VTGM) vallen buiten het bestek van deze richtlijn. VTGM komt in iedere apotheek voor, en aanbevelingen daarover staan in de KNMP-richtlijn Ter hand stellen.
Wat is Fijnheidsgraad?
Dat de stof een deeltjesgrootte van kleiner dan 10 µm heeft, het heet dan gemicroniseerd poeder. Als de deeltjesgrootte anders is dan 180 µm wordt de deeltjesgrootte achter de stofnaam vermeld (paracetamol 90 of 45) Dit heet fijnheidsgraad.
Wat is een Bereidingsapotheek?
In een bereidingsapotheek worden geneesmiddelen ontwikkelt, bereid en klaargemaakt voor gebruik. Dit gebeurt onder volgens zeer strikte procedures waarbij de doelstelling duidelijk is: er mag onder geen beding een mogelijke verontreiniging de ruimte in of uit.
Welke drie soorten bereidingen kennen we in de apotheek?
Soorten apotheek
- Openbare apotheek. Ook bekend als een apotheek voor de detailhandel, is de openbare apotheek het meest bekende type apotheek.
- Ziekenhuisapotheek.
- Klinische apotheek.
- Industriële apotheek.
- Compounding Pharmacy.
- Ambulante zorgapotheek.
Welke organen zijn betrokken bij de uitscheiding van medicijnen?
Er zijn twee manieren waarop het lichaam geneesmiddelen weer kwijt raakt: via de nieren en via afbraak door de lever. Sommige geneesmiddelen gaan via de nieren, sommige gaan via de lever en sommige hebben een mengvorm van deze twee. Onze nieren filtreren het bloed.
Wat vind je in een Medicatiebewakingssysteem?
Dit systeem controleert bovendien het geneesmiddelgebruik bij patiënten met een nierfunctiestoornis. Verder wordt het systeem toegepast om doelmatig antibioticumgebruik in het ziekenhuis en om juist geneesmiddelgebruik bij sondevoeding en slikproblemen te monitoren.
Wat is het verschil tussen een transmurale poliklinische apotheek en een ziekenhuisapotheek?
De transmurale of poliklinische apotheek – een apotheek die bij een ziekenhuis hoort, maar de geneesmiddelen aan niet-gehospitaliseerde patiënten aflevert (meestal aan patiënten die in het ziekenhuis zijn geweest en worden ontslagen uit het ziekenhuis, of aan mensen die regelmatig in het ziekenhuis komen voor een …
Wat is een klinische apotheek?
De ziekenhuisapotheek of klinische apotheek verzorgt alles rond de inkoop en het maken van de medicijnen die in ons ziekenhuis worden gebruikt. De kwaliteit wordt hier steng bewaakt. In de klinische apotheek werken ook ziekenhuisapothekers in opleiding en er wordt wetenschappelijk en laboratoriumonderzoek gedaan.
Wat is een dienst apotheek?
De dienstapotheek – een openbare apotheek die tijdens de avond, nacht en in het weekend open is.
Wat is een magistraal geneesmiddel?
Magistrale bereiding is de aanduiding voor het bereiden van geneesmiddelen in de apotheek, dus niet het verstrekken van voorverpakte medicijnen gekocht bij een fabrikant, maar het “ouderwetse” handwerk (door een bekwame arts zelf voorgeschreven werkzame bestanddelen). Dit wordt steeds zeldzamer.
Wat is het kenmerk van een tablet met vertraagde afgifte?
Tabletten met een vertraagde afgifte zijn voorzien van een speciale coating. Hierdoor vallen ze niet uit elkaar en worden ze ook niet aangetast door maagzuur. De tabletten moeten, om de coating in stand te houden, altijd koel en droog bewaard worden en ze mogen niet blootgesteld worden aan direct zonlicht.
Hoe noem je een ongewenst effect van medicatie?
Bijwerkingen zijn ongewenste of onbedoelde effecten die optreden bij een medische behandeling. De bijwerkingen van een geneesmiddel behoren duidelijk vermeld te staan in de bijsluiter die bij een geneesmiddel wordt verstrekt.
Wie bereid de medicijnen?
Apotheken mogen voor een individuele patiënt en op kleine schaal zelf een geneesmiddel bereiden. Dit heet ook wel een apotheekbereiding of magistrale bereiding. Ook zulke apotheekbereidingen moeten voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Daar houdt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht op.
Wat is een Doorgeleverde bereiding?
Doorgeleverde bereidingen zijn niet-geregistreerde geneesmiddelen die in 1 apotheek worden gemaakt en worden doorgeleverd aan een andere apotheek waar dit geneesmiddel aan de patiënt ter hand wordt gesteld. Deze geneesmiddelen kunnen worden aangemeld bij Z-Index om te worden opgenomen in de G-Standaard.
https://www.youtube.com/watch?v=M2EnI2l2acY