Inhoudsopgave
Waar kun je zien of je donor bent?
Bel de Donorinformatielijn 0900 – 821 21 66. Of kijk op www.donorregister.nl.
Hoe is de donorwet tegenwoordig in Nederland?
Hoe werkt de donorwet (actieve donorregistratie)? Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder staat in het Donorregister met zijn of haar keuze over orgaandonatie en weefseldonatie. Dit staat in de donorwet.
Wat was de oude Donorwet?
De wet op de orgaandonatie, uit 1998, bepaalt dat een wilsbekwame persoon van 12 jaar of ouder toestemming kan verlenen tot na zijn overlijden wegnemen van zijn organen (of enkele organen) voor transplantatie, door registratie als zodanig in het Donorregister of door middel van een eigenhandig gedateerde en …
Kan je organen doneren als je dood bent?
Orgaandonatie is alleen mogelijk wanneer iemand in het ziekenhuis is overleden. De arts stelt de dood vast door vastgelegde regels en afspraken te volgen. Overlijdt een donor door hersenletsel, dan volgt de arts het hersendoodprotocol. Bij een hartstilstand geldt het modelprotocol orgaan- en weefseldonatie.
Wat is de Wet op de orgaandonatie?
De Wet op de orgaandonatie, kortweg donorwet, is een Nederlandse wet voor het doneren en transplanteren van organen. De wet bestaat sinds 1998. De kern van de wet houdt in dat wilsbekwame personen van 12 jaar en ouder toestemming kunnen geven tot het wegnemen van een of meerdere organen na het overlijden. Deze organen kunnen vervolgens worden
Wat is orgaandonatie?
Bij orgaandonatie wordt een orgaan of weefsel afgestaan aan iemand waarbij een orgaan niet (goed) meer functioneert. De persoon die het orgaan afstaat, noemt men een donor. Dit kan een levend of overleden persoon zijn. In deze Zorgwijzer worden de belangrijkste zaken rondom orgaandonatie beantwoord:
Wat zijn argumenten voor orgaandonatie?
Argumenten voor orgaandonatie Het belangrijkste argument voor orgaandonatie is dat het levens kan redden en de kwaliteit van leven van zeer zieke mensen aanzienlijk kan verbeteren. En dit terwijl je na je dood zelf niets meer aan je organen hebt. Sommige mensen zien het daardoor als een morele verplichting om hun organen na hun dood af te staan.
Wat zijn de medische kosten bij een orgaandonatie?
Alle medische kosten, zoals onderzoeken, controles en ziekenhuisopnames, worden bij een orgaandonatie door de zorgverzekering van de ontvangervergoed. Normaal geldt er voor deze kosten een eigen risico, maar niet bij orgaandonatie. De vergoeding zonder betaling van het eigen risico geldt tot: Nieren: tot drie maanden na de operatie