Waar leg je een ouderschapsplan vast?

Waar leg je een ouderschapsplan vast?

Soms lukt het niet om samen met uw ex-partner een ouderschapsplan te maken. U kunt dan hulp vragen aan een mediator. Wil uw ex-partner niet naar een mediator, of komt u er bij de mediator niet uit? Dan kunt u de rechter vragen om een ouderschapsplan te bepalen.

Hoe rechtsgeldig is een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een rechtsgeldig document op het moment dat jij en je (ex-)partner beiden een handtekening zetten onder het ouderschapsplan. Dat geldt ook als jullie later de afspraken hebben gewijzigd, op papier hebben gezet en hebben ondertekend.

Wat opnemen in ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over: Hoe u de zorg en opvoeding regelt en hoe u de omgang met de kinderen regelt. Hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld de schoolkeuze. De kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie).

Wie controleert de uitvoering van het ouderschapsplan?

De rechter doet een uitspraak over het ouderschapsplan. Als jullie het met elkaar eens zijn zal de rechter meestal de afspraken uit jullie ouderschapsplan honoreren. Als je uit elkaar gaat na een relatie (dus niet getrouwd of geregistreerd partnerschap) dan gaat het ouderschapsplan niet naar de rechtbank.

Wat als je geen ouderschapsplan hebt?

Het ouderschapsplan als je niet uit elkaar gaat Je hebt veel vrijheid bij het opstellen van het ouderschapsplan. Daardoor is het een persoonlijk document, van toepassing op jullie gezinssituatie. Het kan zelfs prettig zijn om een ouderschapsplan op te stellen ook al hebben jullie geen plannen om uit elkaar te gaan.

Wat zijn zorg en opvoedingstaken?

De wet gebruikt de term ‘verdeling van zorg- en opvoedingstaken’ als sprake is van gezamenlijk gezag van de ouders en ‘omgang’ voor iemand die niet het gezag over een kind heeft. Dit kan de biologische ouder zijn, maar ook bijvoorbeeld een grootouder.

Hoe ziet een ouderschapsplan er uit?

Inhoud ouderschapsplan hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling); hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kind; de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Wat doen als ex zich niet aan het ouderschapsplan houd?

Niet nakomen van het ouderschapsplan Indien een gesprek niet het gewenst resultaat geeft of niet mogelijk blijkt te zijn, dan kunt u de hulp van een familierechtadvocaat inschakelen. Een advocaat kan u adviseren over de mogelijkheden en indien nodig de kwestie voorleggen aan de rechter.

Waarom is een ouderschapsplan verplicht?

Als ouders uit elkaar gaan en er zijn minderjarige kinderen, zijn zij wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Het plan regelt afspraken over de verzorging en de opvoeding hun kinderen. Dat geldt voor (nog) gehuwden en geregistreerde ouders, maar ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Wie moet een ouderschapsplan opstellen?

Ouderschapsplan verplicht Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor: ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag); samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Wat als ouderschapsplan niet lukt?

Soms lukt het niet om een ouderschapsplan te maken als u er niet samen uitkomt. In dat geval kunt u wel een verzoek bij de rechtbank indienen om te scheiden. Daarin moet expliciet worden aangegeven waarom het maken van een ouderschapsplan niet gelukt is.

Is een omgangsregeling verplicht?

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat de vader van een kind niet alleen recht heeft op omgang met zijn dochter, maar dat hij ook verplicht is om de vastgestelde omgangsregeling na te komen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven