Inhoudsopgave
- 1 Waar let je op bij katheteriseren?
- 2 Welke bewering over de terugslagklep is juist?
- 3 Wat als katheteriseren niet lukt?
- 4 Wat is een contra indicatie voor het inbrengen van een blaaskatheter?
- 5 Wat kan een complicatie zijn van trekken aan de Katheterslang?
- 6 Waarom blaasontsteking bij katheter?
- 7 Welk type katheter?
- 8 Wat is katheteriseren van de blaas?
Waar let je op bij katheteriseren?
Reinig eerst de schaamlippen en vervolgens het gebied rond de plasbuis. Zorg ervoor dat je altijd van voren naar achteren veegt. Laat de urine aflopen in het toilet. Houd bij het verwijderen van de katheter de uitgang dicht met je vinger om druppelen of sproeien van urine te voorkomen.
Welke bewering over de terugslagklep is juist?
Een terugslagklep is bedoeld om te voorkomen dat de urine terugstroomt naar de blaas wanneer de zak op een onjuiste manier gehanteerd wordt (dat wil zeggen hoger dan de blaas wordt gehouden). Als urine besmet is voorkomt een terugslagklep niet dat ook de urine in de katheter besmet raakt.
Wat is een fausse route catheter?
Een ‘fausse route’ (de katheter neemt een verkeerde weg bij het inbrengen) kan hier een gevolg van zijn maar is zeldzaam. Daarnaast kan de blaaswand beschadigd zijn door retentie of een urineweginfectie (1).
Wat als katheteriseren niet lukt?
Als het niet lukt de katheter in te brengen, probeer dan eerst te ontspannen. Het is dan vaak de sluitspier die de doorgang belemmert. U kunt bijvoorbeeld een paar keer hoesten of wat lichte druk uitoefenen op de katheter zodat de sluitspier zich ontspant en u de katheter voorbij de sluitspier kunt schuiven.
Wat is een contra indicatie voor het inbrengen van een blaaskatheter?
Incontinentie is alleen dan een indicatie voor katheterisatie wanneer het gepaard gaat met ernstige huidschade bij een bedlegerige cliënt of wanneer de cliënt daar nadrukkelijk om vraagt in verband met ongemak. Geef de cliënt, die vraagt om een blaaskatheter, altijd informatie over risico’s en andere oplossingen.
Hoe kan je controleren of de verblijfskatheter goed gepositioneerd is?
Op de katheter staat het volume van het ballonnetje aangegeven, bijv. ‘5-15 ml’. Vul de ballon met zo weinig mogelijk vloeistof (ongeveer 6 – 10 ml). Een te volle ballon geeft blaaskrampen, maar door te weinig vulling kan de katheter uit de blaas glijden.
Wat kan een complicatie zijn van trekken aan de Katheterslang?
Vermijd trekken aan de katheter. Dit kan de blaas beschadigen. De verpleegkundige van de polikliniek zal u de verzorging omtrent de katheter uitleggen. Als u de katheter niet zelf kunt verzorgen, kan uw partner, familielid of mantelzorger dit leren.
Waarom blaasontsteking bij katheter?
Verhoogd risico bij katheteriseren Bij het inbrengen van een katheter die langer blijft zitten (verblijfskatheter) is er een “lichaamsvreemd” voorwerp aanwezig in de blaas. Hier reageert het lichaam op, de bacteriën kunnen zich hechten aan de katheter en daardoor makkelijker vermeerderen in de blaas.
Wat is een verblijfskatheter?
Een verblijfskatheter is een dun slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een opvangzak.
Welk type katheter?
Daarvan zijn er twee typen: een verblijfskatheter is een katheter die via de plasbuis in de blaas is ingebracht; en een suprapubische verblijfskatheter wordt via de maag direct in de blaas ingebracht.
Wat is katheteriseren van de blaas?
Zelf katheteriseren is een techniek waarbij u zelf met een katheter uw blaas leegmaakt. Dit is nodig als u niet in staat bent zelf te plassen. Of als uw blaas niet volledig leeg plast. Een katheter is een dun slangetje dat u via uw plasbuis tot in uw blaas opschuift.
Waarom niet meer dan 500 ml katheteriseren?
Er mag niet meer dan 500 ml urine uit de blaas komen per keer dat u zelf katheteriseert. U bespreekt samen met de arts of de verpleegkundige hoe vaak u zelf katheteriseert. De vergoeding van uw materiaal om zelf te katheteriseren verandert regelmatig.