Inhoudsopgave
Waar liep het westelijk front?
Het westfront in de Eerste Wereldoorlog was het 750 km lange front in Frankrijk en België tussen de legers van de geallieerden en het Duitse Keizerrijk.
Waarom moesten de legers zich ingraven?
Omdat legers zich echter nog grotendeels te voet en met paarden verplaatsten, konden ze diezelfde open slagvelden niet snel genoeg oversteken om dicht genoeg bij de vijand te komen en effectief vuur op de vijand uit te brengen. Om zichzelf te beschermen tegen kogels en artillerievuur groeven soldaten loopgraven.
Hoe heette het Duitse aanvalsplan?
Reeds in de Eerste Wereldoorlog probeerde het Duitse Keizerrijk het Schlieffenplan uit te voeren. Dit plan behelsde een omtrekkende beweging door België om een aanval op Frankrijk uit te voeren. In de Eerste Wereldoorlog mislukte dit plan door verschillende oorzaken.
Welk plan had generaal Von Schlieffen om Frankrijk aan te vallen?
Dit zou dan een tweefrontenoorlog worden: een front in het oosten tegen Rusland en een front in het westen tegen Frankrijk. Dit voorstel werd in december 1905 door Von Schlieffen uitgeschreven, genaamd ‘Krieg gegen Frankreich’ (oorlog tegen Frankrijk). Later werd dit plan bekend als het Von Schlieffenplan.
Welke moeilijkheden hadden soldaten aan het front?
De soldaten lijden aan uiteenlopende kwalen (voornamelijk met betrekking op de luchtwegen) die direct voortvloeien uit de erbarmelijke levensomstandigheden in de loopgraven en aan specifieke aandoeningen die voortkomen uit de nieuwe oorlogvoering.
Waarom was het voor de Engelse soldaten moeilijk om de Duitse loopgraven te bereiken?
Vooral de dugouts in de voorste linies van de Britten en Fransen waren klein, donker en vochtig. Omdat de vijand vaak het zwaarste geschut inzette op de achterste linies, uit angst dat ze hun eigen loopgraven zouden beschadigen, waren de schuilplaatsen in de tweede en derde linie vaak veel dieper uitgegraven.
Waarom faalde het Schlieffenplan?
Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd het Schlieffenplan in de praktijk gebracht door de Duitse generaal Von Moltke, Von Schlieffen was inmiddels overleden. Het Von Schlieffenplan faalde echter in meerdere opzichten: Het Russische leger had toch maar een paar weken nodig om zich te kunnen mobiliseren.
Waren er loopgraven in de Tweede Wereldoorlog?
ASPERENLangs de dijk bij Asperen keren de oude loopgraven terug in het landschap. Deze zijn oorspronkelijk aangelegd begin 1940, voordat in mei dat jaar de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid uitbrak in Nederland.