Inhoudsopgave
- 1 Waar moet een digitale factuur aan voldoen?
- 2 Hoe werkt e facturatie?
- 3 Heb ik recht op een factuur?
- 4 Welke overheden ontvangen e-facturen?
- 5 Hoe werkt Peppol?
- 6 Wat moet er op een factuur staan particulier?
- 7 Hoe stuur ik een factuur naar de rijksoverheid?
- 8 Wat betekent e facturering?
- 9 Waar moet een BTW factuur aan voldoen?
Waar moet een digitale factuur aan voldoen?
Uw e-factuur moet aan dezelfde eisen voldoen als een papieren factuur. Voor een correcte verzending en ontvangst van een e-factuur gelden afspraken. Zo zijn er technische eisen voor bijvoorbeeld transport en adressering.
Hoe stuur ik een e-factuur naar de rijksoverheid?
De verschillende mogelijkheden om te e-factureren zijn:
- Vanuit een softwarepakket.
- Via een directe aansluiting op het beveiligde netwerk Peppol.
- Via een e-factuurportaal bij een serviceprovider.
- Via een e-factuurportaal van de Rijksoverheid.
Hoe werkt e facturatie?
E-factureren maakt namelijk van een factuur een gestructureerd digitaal bestand. Doordat de gegevens gestructureerd zijn, is een e-factuur vanuit het ene geautomatiseerde boekhoudsysteem elektronisch te verwerken in het andere boekhoudsysteem. Hierdoor is handmatige verwerking dus niet meer nodig.
Is Peppol verplicht?
E-factureren is het elektronisch uitwisselen van factuurgegevens tussen leverancier en koper. De Nederlandse overheid voldoet aan deze verplichting door te zijn aangesloten op Peppol, de digitale infrastructuur die het mogelijk maakt om e-facturen met elkaar uit te kunnen wisselen.
Heb ik recht op een factuur?
Een consument heeft geen recht op een factuur (en de handelaar is niet verplicht een factuur uit te reiken). De consument moet alleen een betalingsbewijs krijgen. Een bedrijf moet wel een factuur uitgereikt krijgen, maar de wet laat de keuze bij partijen of die elektronisch of op papier moet worden verstrekt.
Wie moet factureren?
U maakt een factuur op voor alle goederen en diensten die u levert aan andere ondernemers. Ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn (ook buitenlandse), stuurt u een factuur. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: verenigingen en stichtingen.
Welke overheden ontvangen e-facturen?
De Rijksoverheid en alle overige aanbestede diensten (zoals gemeenten, provincies en waterschappen) kunnen e-facturen ontvangen en verwerken. Voor iedereen die goederen of diensten aan de Rijksoverheid levert is e-factureren verplicht.
Is E facturatie verplicht?
Europese overheden, overheidsorganisaties en overige aanbestedende diensten zijn verplicht om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Een Europese norm (semantisch model) dat weergeeft aan welke eisen een e-factuur dient te voldoen en welke factuurgegevens opgenomen dienen te worden.
Hoe werkt Peppol?
Hoe werkt Peppol? E-facturen (elektronisch facturen conform UBL-standaard) uitwisselen via Peppol gaat via zogenoemde ‘Access Points’ die versleutelde berichten naar elkaar sturen. Exact heeft een eigen Access Point. Je kunt via Exact direct toegang krijgen tot het Peppol-netwerk (registreren) en er gebruik van maken.
Wat doet Peppol?
Pan-European Public Procurement OnLine (Peppol) is een internationaal project met als doel het standaardiseren van grensoverschrijdend elektronisch berichtenverkeer binnen de Europese Unie. Het Peppol-netwerk is de veilige keuze voor het uitwisselen van o.a. facturen en inkopen.
Wat moet er op een factuur staan particulier?
Hoe pak ik het dan aan, als particulier?
- de naam van het betreffende bedrijf.
- de datum van levering.
- wat er precies geleverd is geworden.
- het exacte bedrag.
- jouw naam en handtekening.
Is KVK-nummer verplicht op factuur?
Dit moet je op je factuur zetten: Wat je zeker moet vermelden in je factuur zijn: Je btw-identificatienummer en het btw-bedrag. Je KVK-nummer.
Hoe stuur ik een factuur naar de rijksoverheid?
Versturen naar de Rijksoverheid
- Vanuit een softwarepakket.
- Via een directe aansluiting op het beveiligde netwerk Peppol.
- Via een e-factuurportaal bij een serviceprovider.
- Via een e-factuurportaal van de Rijksoverheid.
Hoe werkt e facturering?
E-facturatie is eigenlijk het digitaliseren van de papieren facturen. E-factureren maakt namelijk van een factuur een gestructureerd digitaal bestand. Doordat de gegevens gestructureerd zijn, is een e-factuur vanuit het ene geautomatiseerde boekhoudsysteem elektronisch te verwerken in het andere boekhoudsysteem.
Wat betekent e facturering?
Een elektronische factuur (e-factuur) is een gestructureerd, digitaal bestand (maar geen pdf) waarbij alle gegevens altijd op een vaste plek in het bestand staan en hun eigen betekenis hebben. Een e-factuur kan vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem.
Wat betekent Facturatiegegevens?
Beschrijving en hoeveelheid van de geleverde goederen en van de verstrekte dienst, alle gegevens om de aard van de verrichte handeling te kunnen vaststellen, het btw-tarief; Let op: de vermelding van de geleverde goederen/diensten moet voldoende gedetailleerd zijn!
Waar moet een BTW factuur aan voldoen?
Wat je zeker moet vermelden in je factuur zijn: Je btw-identificatienummer en het btw-bedrag. De factuurdatum en het factuurnummer (de factuurnummering van je facturen moet doorlopend zijn). De datum van levering.