Inhoudsopgave
- 1 Waar moet een nooduitgang aan voldoen?
- 2 Is een nooduitgang verplicht?
- 3 Hoe vrij moet een nooduitgang zijn?
- 4 Wat wordt er verstaan onder vluchtdeuren?
- 5 Waar moet een brandtrap aan voldoen?
- 6 Wat zijn de drie verschillende soorten vluchtroutes?
- 7 Waar moet noodverlichting geplaatst worden?
- 8 Hoe wordt de noodverlichting ingeschakeld?
Waar moet een nooduitgang aan voldoen?
In het Bouwbesluit staan wel een aantal regels waaraan nooddeuren moeten voldoen. Zo moeten zij in de vluchtrichting meedraaien en minimaal 0,6 meter breed en 2,2 meter hoog zijn. Ook moeten ze van binnenuit zonder een sleutel zijn te openen en mogen het geen schuifdeuren zijn.
Is een nooduitgang verplicht?
De ARBO heeft dit duidelijk omschreven. Alle werkruimten moeten in geval van nood snel kunnen worden verlaten door meerdere (nood)uitgangen. Hiertoe moeten deze ruimten zijn voorzien van minimaal twee zover mogelijk uit elkaar gelegen uitgangen.
Waar moet een vluchtroute aan voldoen?
Een vluchtroute is minimaal 0,85 m breed en (op een paar uitzonderingen na) 2,30 meter hoog. Deuren tussen ruimten die aansluiten op de vluchtroutes moeten – met uitzondering van de woonfunctie – zelfsluitende zijn.
Wat zijn de drie belangrijkste voorwaarden waaraan vluchtwegen moeten voldoen?
Een veilige vluchtweg is snel te vinden, direct te herkennen, voorzien van noodverlichting, vrij van obstakels, zo kort mogelijk en duidelijk bewegwijzerd.
Hoe vrij moet een nooduitgang zijn?
Een nooddeur is vaak een enkelvleugelige, geluidswerende stalen deur in de standaardmaat (de afmetingen van de vrije openingen van een dergelijke deur moeten minimaal 0,85 bij 2,3 meter zijn), voorzien van een dubbelwandig deurblad, uitgevoerd in verzinkt staalplaat en inwendig voorzien van brandwerende …
Wat wordt er verstaan onder vluchtdeuren?
Vluchtdeuren of paniekdeuren zijn voorzien van een paniekstang of -balk, waarmee de deur gemakkelijk te openen is. Regelmatig zijn dit ook dubbele deuren. Op dubbele deuren mogen de bedieningsbalken niet worden gekoppeld. Deze bedieningsstang wordt ook wel push- of touch-bar genoemd.
Hoeveel vluchtroutes verplicht?
De eisen die worden gesteld aan vluchtwegen gaan bij invoering van het bouwbesluit 2012 op de kop. In het huidige bouwbesluit is het in principe zo dat er altijd 2 vluchtroutes noodzakelijk zijn, tenzij de situatie zo is dat met 1 vluchtroute kan worden volstaan.
Hoe breed moet een vluchtroute zijn?
Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert.
Waar moet een brandtrap aan voldoen?
In het Bouwbesluit wordt doorgaans vastgelegd aan welke eisen een brandtrap moet voldoen. Er zijn ook eisen aan de breedte die een brandtrap moet hebben. Als er meer mensen in een gebouw wonen of werken, dan moet de brandtrap breder zijn, zodat iedereen op tijd het pand kan verlaten.
Wat zijn de drie verschillende soorten vluchtroutes?
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vluchtroute’, beschermde vluchtroute’ (vergelijkbaar met voormalige rookvrije vluchtroute), extra beschermde vluchtroute’ (vergelijkbaar met voormalige brand en rookvrije vluchtroute) en ‘veiligheidsvluchtroute’ (vergelijkbaar met voormalige veiligheidstrappenhuis).
Hoe wordt een nooduitgang geopend?
Een nooddeur moet onder alle omstandigheden van binnenuit zonder sleutel kunnen worden geopend, bijvoorbeeld door middel van een zogenoemde panieksluiting. Bovendien mag een nooddeur geen schuifdeur zijn.
Wat is het verschil tussen de vluchtdeur en nooddeur?
Het Bouwbesluit maakt geen onderscheid tussen nood- en vluchtdeuren, maar hanteert de volgende definitie: “Een nooddeur is uitsluitend bestemd voor het ontvluchten in geval van calamiteiten en zal niet voor regulier gebruik worden benut.
Waar moet noodverlichting geplaatst worden?
Het is verplicht om noodverlichting te hebben in de ruimte zelf en in de gang of vluchtroute die naar de dichtstbijzijnde (nood)deur leidt. Hier wordt ook nog gesproken over een besloten gedeelte, dit wil zeggen dat het gaat over ruimtes zonder licht van buiten af.
Hoe wordt de noodverlichting ingeschakeld?
Noodverlichting is een vorm van verlichting die automatisch wordt ingeschakeld bij het uitvallen van de stroom. De lamp is voorzien van een aansluiting op het lichtnet én een batterij/noodstroomvoeding. Zodra de stroom uitvalt wordt de lamp door middel van de batterij/noodstroomvoeding van elektriciteit voorzien.