Inhoudsopgave
Waar moet je opletten bij een maagsonde?
Reinig de neus met water en droog hem goed af. Maak de neus regelmatig schoon met een in water gedrenkt gaasje, gebruik als dat nodig is fysiologische zout neusdruppels. Let erop dat de sonde vrij hangt van het neusgat. Drukt de sonde tegen de rand van het neusgat, dan kan dit irritatie geven.
Waarom maagsonde plaatsen?
Een maagsonde is een slangetje dat door de verpleegkundige via de neus of de mond door de slokdarm in de maag wordt gelegd. De sonde is meestal voor het toedienen van sondevoeding. Dit geldt vooral voor patiënten aan de beademing, die vanwege de beademingsbuis niet normaal kunnen eten en drinken.
Waarom krijgt iemand een PEG sonde?
Waarom een PEG-sonde? Het is belangrijk dat uw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat uw conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de PEG-sonde een goed hulpmiddel. Via de PEG-sonde wordt voeding direct in de maag gebracht.
Wat is het verschil tussen een maagsonde en PEG sonde?
Voedingssondes – Gastrostomie (PEG) Een gastrostomie (ook wel PEG) is een voedingsstoma in de buikwand direct naar de maag, waardoor vloeibare voeding via een sonde kan worden toegediend. Bij langdurig (chronisch) gebruik heeft deze techniek minder complicaties dan sondevoeding via de neus.
Wat zijn de voordelen van een neusmaagsonde en wat zijn de voordelen van een PEG sonde?
De voordelen van de PEG-katheter ten opzichte van een neusmaagsonde zijn: • Minder last van irritatie van de neus- en keelholte. Minder kans op teruglopen van sondevoeding in de mondkeelholte. De katheter is onder de kleding niet zichtbaar en valt daardoor nauwelijks op.
Kan sondevoeding rechtstreeks in de nuchtere darm toegediend worden?
Sondevoeding is een vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend kan worden. (Sondevoeding wordt in medische termen enterale voeding genoemd). Enteraal betekent via het maag-darm kanaal.
Waarom een neussonde?
Een neussonde is een dunne slang die via de neus en slokdarm in de maag wordt gebracht en met een pleister op de neus van de patiënt wordt vastgeplakt. Deze sonde is bedoeld voor mensen die kortdurend sondevoeding nodig hebben. De huisarts of wijkverpleegkundige brengt de sonde in.
Waarom is een sonde handig?
Wanneer kinderen zich verslikken komt het eten in de luchtpijp en soms zelf in de longen terecht. Dit kan zorgen voor een longontsteking. Wanneer het slikken niet veilig is, dan kan het ook nodig zijn om sondevoeding te geven.
Hoe verwijder je een PEG sonde?
Om de PEG/PRG-sonde of G-tube met fixatieballon te verwijderen wordt deze eerst met een spuit leeggezogen. Hierna kan de sonde voorzichtig uit de fistel worden getrokken. Een sonde kan even worden verwijderd uit de stoma voor bijvoorbeeld de verzorging van de fistel en/of de vervanging van een versleten sonde.
Wie plaatst een PEG sonde?
De PEG-sonde wordt ingebracht door een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts). Tijdens het plaatsen van de PEG-sonde wordt de arts geassisteerd door endoscopieverpleegkundigen.
Welke sonde voor Maaghevelen?
PEG-sonde: in de maag (operatief) Maagsonde: sonde in de maag, ingebracht via de neus. Sonde voor maagspoelen: charrière van 28 tot max 36, gebruikt bij maagspoelen in geval van medicijnintoxicatie (vooral gebruikt op SEH). Sonde voor maaghevelen: meestal gebruikt na operaties en bij sommige maagonderzoeken.
Waarom Duodenumsonde ipv maagsonde?
Waarom een duodenumsonde? Het is belangrijk dat uw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat uw conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de duodenumsonde een goed hulpmiddel. Via de duodenumsonde worden voeding en vocht direct in de dunne darm gebracht.