Waar moet je opletten bij het aantrekken van steunkousen?

Waar moet je opletten bij het aantrekken van steunkousen?

Let op: Plaats uw hiel op de juiste plek in de steunkousen. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous. Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let erop dat u de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in lengte uitrekt.

Hoe trek ik mijn steunkous uit?

Bij het uittrekken van de steunkous ga je naast de cliënt zitten en pak je de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet van de cliënt. Plaats je duim tussen de kous en de hiel en ‘wip’ de kous vervolgens over de voet van de cliënt.

Wat is een reden voor het aantrekken van steunkousen?

Het voordeel van steunkousen Steunkousen zijn voorzien van een speciaal drukverloop, waardoor de kousen de kuitspierpomp ondersteunt. Zo wordt de doorsnee van vergrootte aderen tot een normaal niveau gebracht en de bloedcirculatie naar het hart verbeterd. Met steunkousen heeft u: minder kans op (nieuwe) spataderen.

Waarom Aantrekhulp steunkousen?

Met een aantrekhulp voor steunkousen ben je niet afhankelijk van de hulp van anderen, waardoor je ook langer zelfstandig kunt blijven. Het helpt je bij het aantrekken van je steunkousen. Je plaatst de kous erin en kunt die vervolgens al zittend over je voet en kuit (of over je arm) aantrekken.

Kan een steunkous te strak zitten?

De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.

Waarom adviseert men het gebruik van rubber handschoenen bij het aantrekken van steunkousen?

De rubberen anti-slip coating zorgt voor maximale grip en dit zorgt weer voor het drukbehoud van uw steunkousen omdat u minder hard hoeft te trekken. Daarnaast voorkomt het gebruik van steunkous handschoenen beschadigingen aan de kousen door nagels en/of sieraden.

Kan je met steunkousen slapen?

De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen. De druk is dan het hoogst.

Wat gebeurt er als de steunkous niet goed zit?

U moet er voor zorgen dat de sokken goed zitten zonder rimpels en plooien die kunnen knijpen, pijn veroorzaken of zelfs uw bloedcirculatie kan belemmeren. Daarnaast kunt u de relatief dure steunkousen beschadigen indien u deze sokken met haast aan en uit doet.

Wat is de levensduur van een steunkous?

De levensduur van een steunkous of compressiekous hangt af van soort tot soort. Gemiddeld hebben ze een levensduur van 6 maanden, maar dat hangt ook van jou af. Je kan er zelf voor zorgen dat je kousen zo lang mogelijk meegaan en minder snel slijten.

Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag?

Draag een steunkous 6 maanden tot 2 jaar na iedere trombose (ook bij de eerste maal!); liefst in drukklasse 3. Een kous tot de knie volstaat bijna altijd, ook bij een hoge trombose. Draag de kous van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Nooit gedurende de nacht.

https://www.youtube.com/watch?v=48-GOTFqtsI

U draagt steunkousen niet zonder functie. Door het speciale drukverloop van de kous wordt de werking van de kuitspierpomp optimaal ondersteund. Hierdoor verbetert de afvoer van bloed en vocht uit de benen. minder snel huidproblemen krijgt aan het been.

Hoe trek ik een steunkous aan?

Kun je steunkousen zelf aantrekken?

Met speciale aantrekhulpmiddelen kunt u zelfstandig steunkousen aantrekken. Dit is handig wanneer bukken moeite kost of als u niet genoeg kracht in uw handen of armen heeft. Sommige aantrekhulpmiddelen voor steunkousen kunt u ook gebruiken om kousen, sokken of panty’s aan te trekken.

Wat te doen met oude steunkousen?

Vaak zijn kousen niet te lang, maar worden ze te hoog opgetrokken. Trek bij het aantrekken niet te hard aan de kous en verdeel deze goed over het been. Indien u ondanks deze maatregel nog steeds van mening bent dat de kousen te lang zijn, gaat u dan voor advies terug naar uw kousenleverancier.

Hoe hoog moet een steunkous?

Ik heb steunkousen tot de knie, maar die zijn te lang. Mag ik nu de bovenrand omslaan? Dit mag beslist niet, omdat dit stuwing veroorzaakt. De druk in een steunkous neemt af van de enkel richting knie (of hoger), zodat het bloed in de aderen in de goede richting (naar het hart) wordt verplaatst.

Waarom Drukkousen?

Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.

Hoe werkt de Dressbuddy?

De Dressbuddy aan-uit is geschikt voor het zelfstandig aan,- en uittrekken van therapeutische elastische kousen. ’s Morgens gebruikt men de gele balletjes (de zon komt op) voor het aantrekken. ’s Avonds gebruikt men de blauwe balletjes (zon is onder) voor het uittrekken.

De druk in de bloedvaten neemt toe, waardoor ze wijder worden. De kleppen in de bloedvaten kunnen dan niet meer goed sluiten. Uw bloed, met daarin vocht en afvalstoffen, wordt dan onvoldoende afgevoerd.

Kun je van steunkousen afkomen?

De gemiddelde gebruiksduur van steunkousen is een jaar. Oude steunkousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe steunkousen voelen strakker aan om het been, omdat ze optimaal op druk zijn. De werking is dan weer gegarandeerd.

Waarom steunkousen met dichte tenen?

Er wordt in de meeste gevallen gekozen voor een kous met een open teen. Gesloten tenen geven vaak irritaties en drukplekken bij de tenen en kunnen daarmee vervelende complicaties opleveren. Vooral cliënten met lymfoedeem en/of diabetes mellitus zijn hier gevoelig voor.

Waarom handschoenen bij steunkousen?

Steunkous handschoenen van Juzo zorgen ervoor dat u zich minder hoeft in te spannen bij het aantrekken en uittrekken van uw steunkousen. Minder fysieke belasting & maximale grip op uw steunkousen. Bevorderend voor het drukbehoud van uw steunkousen. Voorkomt beschadigingen door nagels en/of sieraden aan uw steunkousen.

Let er op dat uw voeten glad zijn en zonder haakjes en scherpe nagels. Draag steunkous handschoenen om ervoor te zorgen dat u meer grip heeft en de kousen niet met uw nagels kapot maakt. Neem genoeg tijd. Neem een goede uitgangspositie aan bij het aan en uittrekken van de steunkousen en leg uw been op de juiste hoogte.

Welke hulpmiddelen heb je voor steunkousen?

Hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen:

  • Een puntzak van glad materiaal, in verschillende maten.
  • Een zachte cilindervormige rol met zuignap.
  • Een elektrische aantrekhulp, die de opening van de kous elektrisch vergroot.
  • Een frame dat de kous open houdt.
  • Een panty-aantrekker.

Wat is de werking van steunkousen?

Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen sluiten de kleppen beter, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en wordt de afvoer van bloed en lymfevocht bevorderd. Steunkousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, maar uw klachten wel verminderen tijdens het dragen.

Wie gebruiken steunkousen?

Ze verlichten deze klachten zoals onrustige benen en vermoeide benen maar ook een pijn gevoel in uw onderbenen. Onze steunkousen worden aanbevolen aan personen die bijvoorbeeld veel staand werk verrichten, zoals bijvoorbeeld in de verpleging maar ook kappers.

Waarom lies steunkousen?

Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been. De kous voorkomt ook dat uw been dik wordt. Er zijn twee soorten elastische kousen: een hoge kous tot aan de lies een AG én een korte kous tot aan de knie AD.

Hoe lang duurt steunkousen aanmeten?

De kous wordt aangemeten op het blote been. Als u zwachtels draagt, zal de bandagist uw been na afloop weer zwachtelen. Tot slot maakt de bandagist met u een afspraak om de steunkous te komen passen. Het aanmeten van de steunkous duurt ongeveer 15 minuten.

Hoe snel werken steunkousen?

Bij een medische steunkous klasse 2 die dagelijks gebruikt en gewassen wordt blijft de compressie ongeveer 6 maanden behouden. Bij de meeste kousen kan de compressie zelfs langer behouden blijven. Maar bij veel dragen verslijten de kousen natuurlijk sneller en daar kan de compressie reeds vroeger minder worden.

Waarom een Doff en Donner?

Eigenschappen Doff N’ Donner Sneller en comfortabeler steunkousen aan- en uittrekken. Veel minder krachtsinspanning nodig om steunkousen aan- en uit te trekken. Rolt eenvoudig over bandages en natte of ingesmeerde benen. Verlengt de levensduur van uw steunkousen.

Hoe maak je een Doff N Donner schoon?

Schoonmaken en onderhoud: U kunt de Doff N’ Donner schoonmaken met normale zeep en water, maar gebruik bij voorkeur een antibacteriële zeep. De Doff N’ Donner kan met isopropyl alcohol gedesinfecteerd worden, hiervoor zijn ook speciale desinfectiezakken verkrijgbaar. De Doff N’ Donner is gevuld met zeepachtig water.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven