Inhoudsopgave
Waar ontstaan de sporen van de holpijp?
De holpijp vermeerdert zich hoofdzakelijk vegetatief met wortelstokken. Van mei tot juli verschijnen er vruchtbare stengels met 1,5-2,5 cm lange sporenaren aan de bovenkant.
Waar vind je paardenstaarten?
Vooral in lichte bossen waar de grond wat rijker is (bijvoorbeeld door leem, löss of kalk) kun je hem vinden en op plekken waar het grondwater uittreedt (kwel). Dan zie je hem langs bosbeekjes en -greppels staan. Twente en de Achterhoek zijn de meest kansrijke streken waar hij voorkomt.
Hoe planten paardenstaarten zich voor?
Vegetatieve voortplanting (door middel van wortelstokken) stelt veel minder eisen aan de groeiplaats. Ook fragmenten van wortelstokken kunnen weer uitgroeien tot volledige planten. Van sommige soorten overleven de wortelstokfragmenten zelfs een verblijf in zout water.
Hebben paardenstaarten bloemen?
Er zijn echter ook planten die geen bloemen en zaden hebben, maar zich voortplanten door middel van sporen. Dit geldt voor (korst)mossen, wolfsklauwen, varens en paardenstaarten. Heermoes is een paardenstaart en heeft dus geen bloemen, maar sporen.
Wat doet heermoes voor je?
Heermoes houdt bloedvaten soepel en kan daarom preventief ingezet worden om aderverkalking en hart- en vaatziekten te voorkomen. Het wordt ook vaak gebruikt voor het soepel houden van organen, zoals de longen. Heermoes heeft een ontstekingsremmende, verzachtende en pijnstillende werking.
Waar is heermoes allemaal goed voor?
Heermoes is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae) en wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is goed voor pezen, botten, nieren, de blaas en tegen in- en uitwendige bloedingen. Bovendien remt het het verouderingsproces in zijn algemeenheid af.
Hoe Verdelg ik heermoes?
Je kunt gemakkelijk zout strooien over de tegels waar heermoes tussenkomt, of gewoon de planten zelf bestrooien met zout. De heermoes zal niet in één keer weg zijn, maar met een beetje doorzettingsvermogen blijft het op een gegeven moment weg. Kalk is ook een manier om heermoes te bestrijden.