Inhoudsopgave
Waar staat de zon in het heelal?
In één van de spiraalarmen, in de buitenwijken van de Melkweg, is onze zon te vinden. Wij wonen in de buitenwijken van de Melkweg. Een deel van de Melkweg. In één van deze spiraalarmen zijn de zon en de aarde te vinden.
Hoeveel melkwegstelsels zijn er in het heelal?
Het heelal bevat (minstens) 2000 miljard melkwegstelsels. Dat is een 2 met twaalf nullen. Tien keer meer dan gedacht. Eén van die sterrenstelsels, onze eigen Melkweg, zou een diameter hebben van 200.000 lichtjaar.
Hoeveel Galaxies zijn er?
De schattingen van het aantal melkwegstelsels in ons heelal lopen van 100 tot 200 miljard, een Duits team astronomen rekende met een supercomputer uit dat het er zelfs 500 miljard kunnen zijn. Daarvan kunnen we er nu ongeveer 3.000 ook echt zien met ruimtetelescopen.
Wat is gezien vanuit de Melkweg het dichtstbijzijnde volgende stelsel?
Astronomen hebben, met behulp van gegevens afkomstig van de ruimtetelescoop Hubble, berekend dat de Melkweg waarschijnlijk over 4 miljard jaar zich zal samenvoegen met het Andromeda-sterrenstelsel. De zon raakt wellicht uit haar koers, maar dat zal verder geen gevolgen hebben voor het zonnestelsel.
Hoe ziet de zon eruit vanuit de ruimte?
Als je door een speciale zonnetelescoop kijkt, zie je de zon als een grote, rode bol met donkere vlekken. Dat zijn de zonnevlekken. Daar is de zon net iets minder warm. Als je nog dichterbij kijkt, ziet het oppervlak eruit als een kokende pan soep.
Hoe groot is de zon?
696.340 km
Zon/Straal
Hoe noemt ons sterrenstelsel?
De Melkweg, het Melkwegstelsel of het galactisch stelsel, van het Griekse galaxias, γαλαξίας, of kyklos galaktikos = ‘melkcirkel’, is het sterrenstelsel van gemiddelde grootte, waarin het zonnestelsel met de Aarde zich bevindt.
Hoe is de Melkweg ontdekt?
Galileo Galilei, die als eerste een telescoop op de sterrenhemel richtte, ontdekte dat de Melkweg eigenlijk uit een groot aantal afzonderlijke sterren bestaat. Die zijn te zwak om zonder kijker gezien te kunnen worden, maar het licht van al die miljoenen sterren vloeit samen tot een bleek, melkwit schijnsel.