Inhoudsopgave
Waar staat must voor?
Screening op ondervoeding in de kliniek Een aantal ziekenhuizen screent de MUST (Malnutrition Universal Screening Tool).
Wat is een must score?
De Must is een checklist, waarmee de mate van ondervoeding vastgesteld kan worden. De MUST bestaat uit 3 vragen de gaan over BMI,voedselinname en acute ziekte. Per vraag wordt gescoord op een drie- of tweepuntsschaal. Aan de totaalscore zijn gewenste interventies gekoppeld.
Hoe kun je ondervoeding ontdekken?
De eerste stap is vaststellen of iemand een verhoogde kans heeft op ondervoeding. Dit wordt met een screeningsinstrument vastgesteld. In Nederland wordt voor screening bijvoorbeeld de SNAQ of MUST gebruikt. Deze instrumenten gaan na of er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies, ondergewicht en verminderde eetlust.
Waarom screenen op ondervoeding?
De arts, verpleegkundige of diëtist onderzoekt of een patiënt aan ziekte gerelateerde ondervoeding heeft, of een groot risico loopt om ondervoed te raken. Voorafgaand aan, of tijdens de ziekenhuisopname vindt een gestructureerde screening van patiënten plaats. Dit kan het tijdig opsporen van risicopatiënten verbeteren.
Waarom SNAQ?
Wat is het doel van de SNAQ-lijst? Het doel van de lijst is de kwaliteit van de voedingszorg te verbeteren door ondervoede patiënten eerder te herkennen en dus te behandelen. Het uiteindelijke doel is dat de herkenning van ondervoeding bij opname van 50% naar 80% stijgt.
Waarom is ondervoeding gevaarlijk?
Gevolgen van ondervoeding Bij ondervoeding gebruikt het lichaam reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Er wordt niet alleen vetweefsel, maar ook spierweefsel afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. Dit heeft onder andere gevolgen voor het dagelijks functioneren en de zelfredzaamheid.
Wat is het doel van screening?
Screening – een instrument dat als doel heeft een grove inschatting te maken van wat er aan de hand is, of te checken of bepaalde problematiek mogelijkerwijs aanwezig is. Een screening heeft een signalerende functie, geeft dus een indruk en stuurt aan op verder onderzoek.
Heb ik ondervoeding?
Onder snel verstaan we meer dan 3 kilo in de laatste maand of meer dan 6 kilo in laatste 6 maanden. Je hebt daarnaast kans op ondervoeding als je de neiging hebt om maaltijden over te slaan of kleinere porties te nemen, omdat je bijvoorbeeld geen trek hebt of eten meer beschouwt als noodzakelijk kwaad.
Wat is stille ondervoeding?
Het probleem van stille ondervoeding Wanneer de baby systematisch en ongemerkt te weinig melk binnenkrijgt, ontstaat er stille ondervoeding. De baby krijgt steeds minder energie, en komt in een negatieve spiraal ten aanzien van het voedingsgedrag. Hij geeft minder krachtige signalen af en lijkt tevreden te zijn.
Waarom SNAQ 65+?
Voor screening op ondervoeding van thuiswonende ouderen is de SNAQ65+ ontwikkeld. Voor de groep patiënten van 18-65 jaar adviseren we in de eerstelijnszorg en de thuiszorg de voedingstoestand vast te stellen met behulp van BMI en het percentage onbedoeld gewichtsverlies.
Wat te doen als iemand ondervoed is?
Wat kunt u zelf doen tegen ondervoeding? Bij ondervoeding is behoud van spieren en conditie belangrijk. Daarom is het van belang dat u gezond en genoeg eet en dat u voldoende beweegt.