Waar wordt aldosteron aangemaakt?

Waar wordt aldosteron aangemaakt?

Het hormoon regelt de hoeveelheid zouten (natrium en kalium) in het bloed en beinvloedt daarmee de waterbalans in het lichaam via de nieren. Aldosteron heeft daardoor een belangrijke functie in het regelen van het bloedvolume en de bloeddruk. Aldosteron wordt gemaakt door de bijnieren, die bovenop de nieren liggen.

Welke functie hebben de bijnieren?

De bijnieren hebben een belangrijke functie in de productie van verschillende hormonen. De bijnier bestaat uit een buitenste gedeelte, de schors, en een binnenste gedeelte, het merg. De schors maakt de hormonen cortisol, aldosteron en de geslachtshormonen.

Welke klieren behoren tot het hormoonstelsel?

Het hormoonstelsel is een ingewikkeld systeem waar veel organen bij betrokken zijn. Voorbeelden van endocriene klieren zijn de hypofyse, de schildklier, de bijschildklieren, de thymus, de alvleesklier, de bijnieren, de paraganglia, de eierstokken en de testikels (zaadballen).

Welk hormoon stimuleert de Terugresorptie van natrium?

De nieren houden de elektrolytenconcentraties in het lichaam constant waardoor de hoeveelheid zout in de urine kan variëren. Aldosteron zorgt voor meer terugresorptie van water en natrium door activatie van natriumkanalen aan de apicale celmembraan in de distale tubulus en verzamelbuis van het nefron.

Wat zijn de 3 hormonen van de Adenohypofyse Hypofysevoorkwab die direct bepaalde lichaamsfuncties beïnvloeden?

Bovendien beïnvloeden ze diverse lichaamsprocessen, de stofwisseling en de voortplanting. Tot de hormonen die door de voorkwab worden afgescheiden behoren: Groeihormoon, of somatotropine reguleert de groei van vooral botten en spieren. Daarnaast heeft het invloed op de stofwisseling van vetten, eiwitten en suikers.

Kan je leven zonder je bijnieren?

Verwijdert de arts de bijnieren helemaal, dan valt hun functie weg. Wordt maar een deel van de bijnier verwijderd, dan houden ze voor een deel hun functie. Je kunt niet leven zonder bijnierschorshormonen. Zijn je bijnieren verwijderd, dan moet je de rest van je leven medicijnen slikken.

Welke klieren hebben een afvoerbuis?

Endocriene klieren geven hun product direct af aan het bloed of andere organen binnen in het lichaam. Exocriene klieren zijn de klieren met externe secretie. Exocriene klieren geven hun product af door middel van een buisje naar buiten of aan een holte in het lichaam.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven